16.11.2006. / 16:50

Autor: Stjepan Marković

STRASBOURG

Kršenje ljudskih prava pripadnika K-Fora

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu će raspravljati o kršenjima ljudskih prava koja su prijavili kosovski Albanci protiv pripadnika K-Fora

Sud za ljudska prava u Strasbourgu morat će dati odgovor na pitanje moraju li se vojnici europskih zemalja pridržavati Europske konvencije o ljudskim pravima za vrijeme obnašanja dužnosti u inozemstvu. Slučaj se našao pred sudom nakon što su kosovski Albanci prijavili njemačke, francuske i norveške vojnike koji služe na Kosovu u sklopu K-Fora za kršenje ljudskih prava. U jednom slučaju se optužuje francuske vojnike za smrt jednog dječaka kraj Kosovske Mitrovice. Gadaf Behrami je poginuo igrajući se s kazenom bombom koja je ostala nakon NATO-vog bombardiranja srpskih snaga na Kosovu, a francuski vojnici koji su zaduženi za to područje nisu ju uklonili. Organizacija Savjet za osobna prava u Europi (AIRE) koja je smještena u Londonu, a zastupa dječakovu obitelj pred sudom objavila je da su francuski vojnici znali za bombu, ali je nisu uklonili ili obavijestili stanovništvo o opasnosti jer kako kažu da Francuzima to nije bio prioritet.

U drugom slučaju kosovski Albanc Ruzhdi Saramati optužuje norveške K-Forovce zbog zadržavana u zatočeništvu preko šest mjeseci bez ikakve pravne osnove. Njega se sumnjalo da pripada naoružanoj skupini koja je djelovala na području kosovsko-makedonske granice.

Britanska vlada je poslala promatrače na sud kako bi pratili slučaj iako službeno tvrde da se njihovi vojnici ne moraju pridržavati konvencije na tlu države koja nije njena potpisnica.

Vijeće Europe poslalo je stručnjake na Kosova da pouče sudce i pravnike o Konvenciji o ljudskim pravima.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika