22.11.2006. / 11:51

Autor: Ante Pavić

BEJRUT

Zabrinutost zbog ubojstva libanonskog ministra

U utorak je u svome automobilu u Bejrutu pucnjevima iz vatrenog oružja ubijen libanonski ministar industrije Pierre Gemayel zbog čega se međunarodna zajednica boji da će to ubojstvo dodatno oslabiti vladu premijera Fuada Siniore i oslabiti stabiliziranje ionako nemirne situacije u toj zemlji. U Bejrutu je došlo do nasilnih izgreda, a ciljevi napada bili su automobili prosirijski orijentiranih političara jer se pretpostavlja da iza atentata stoji Sirija. Vijeće sigurnosti UN –a jednoglasno je osudilo atentat. "Vijeće sigurnosti jednoglasno osuđuje atentat u Bejrutu na ministra industrije Pierrea Gemayela, rodoljuba koji je simbolizirao slobodu i neovisnost Libanona priopćio je predsjedatelj Vijeća, peruanski veleposlanik Oswaldo Rivero. Njemačka kancelarka Angela Merkel također je osudila ubojstvo i označila ga kao "pokušaj sprječavanja Libanona na putu prema nacionalnom jedinstvu i suverenosti". Europska unija je obećala potporu libanonskoj vladi, a Rusija je izrazila "osobitu zabrinutost".

Vijeće sigurnosti je ujedno pozvalo sve zemlje u regiji da se ponašaju suzdržano i odgovorno kako ne bi došlo do daljnjeg pogoršanja stanja. Vijeće sigurnosti je jednoglasno prihvatilo i plan uspostave posebnog tribunala koji će suditi krivcima za ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Harririja i još 22 osobe. Međunarodna istraga dala je indicije da su u ubojstvu bivšeg premijera sudjelovale sirijske tajne službe.

Vezane vijesti

Sirija: 14.100 žrtava

Sirija: 14.100 žrtava

Najmanje 14.115 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji otkako je sredinom ožujka izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika