23.11.2006. / 11:12

Autor: Martina Zeković

OBRAZOVANJE

HNOS kao paravan za zaradu

Lucija Puljak i tvrtka SOS školama preporučuju da za svaki razred kupe najmanje 10 kompleta didaktičkih kartica po cijeni od 2440 kuna. Time se, obzirom na 836 osnovnih škola u Hrvatskoj, s najmanje 10 razrednih odjeljenja, dolazi do iznosa od 20,398.400 kuna koje bi samo od didaktičkih kartica DIDA 1 zaradila njezina tvrtka

Jedan od najvažnijih projekata ministra obrazovanja Dragana Primorca, Hrvatski nacionalni obrazovni standard koji je ove godine uveden u sve osnovne škole u Hrvatskoj, Primorčevim je najbližim suradnicima poslužio kao paravan za zaradu koja se procjenjuje na oko 20 milijuna kuna, objavio je Jutarnji list. Lucija Puljak, predsjednica Vijeća stručnog tima HNOS-a i instruktorica za HNOS osnovala je i privatnu tvrtku putem koje prodaje materijale za HNOS, te se na seminarima za učitelje pojavljuje kao predavač i otvoreno reklamira vlastitu tvrtku. Svakom učitelju koji je sudjelovao na stručnom skupu o HNOS-u Lucija Puljak uručila je i narudžbenicu za metodičku bilježnicu i didaktičke kartice koje izdaje tvrtka Servis obrazovnog standarda d.o.o. (SOS) iz Splita osnovana 10. srpnja ove godine, a prema izvodu iz sudskog registra, suosnivačica i jedan od tri člana Uprave SOS-a je i sama Lucija Puljak. Uz to, ona je i autorica metodičke bilježnice. Uz Vladimira Paara, prvog Primorčeva suradnika na HNOS-u, knjigu je recenzirao državni tajnik Nevio Šetić koji je i potpisao preporuku za korištenje metodičke bilježnice u školama.

U popratnom pismu koje su uz narudžbenicu za kupnju materijala dobile sve škole, ravnateljima i učiteljima se sugerira kako bi bilo uputno da za svaki razred kupe najmanje jednu metodičku bilježnicu i 11 kompleta didaktičkih kartica DIDA 1, jedan za nastavnike i 10 za učenike. Od učitelja se traži da sve materijale koje izdaje SOS preporuče i roditeljima, a svaki komplet kartica stoji 2440 kuna, dok je cijena knjige 79 kuna. Lucija Puljak za svoj angažman u Ministarstvu dobiva mjesečni paušal od 1000 kuna, te 300 kuna honorara za svako održano predavanje te posebnu naknadu za prisustvovanje sjednicama.

"Možda nisam trebala osobno dijeliti narudžbenice za te materijale, ali nije imao tko to učiniti umjesto mene", naglasila je Puljak i dodala kako je knjigu napisala na osobni zahtjev ministra, a tvrtku Servis obrazovnog standarda osnovala je zato što ima loša iskustva s izdavačima. Ona tvrdi da je u međuvremenu izašla iz tvrtke SOS, no o tome još nije službeno izvijestila nadležne institucije. Lucija Puljak i tvrtka SOS školama preporučuju da za svaki razred kupe najmanje 10 kompleta didaktičkih kartica po cijeni od 2440 kuna. Time se, obzirom na 836 osnovnih škola u Hrvatskoj, s najmanje 10 razrednih odjeljenja, dolazi do iznosa od 20,398.400 kuna koje bi samo od didaktičkih kartica DIDA 1 zaradila njezina tvrtka.

Vezane vijesti

Vaterpolska Euroliga: Jug poražen u Kotoru

Vaterpolska Euroliga: Jug poražen u Kotoru

Vaterpolisti dubrovačkog Juga imali su priliku ove subote osigurati plasman u četvrtfinale Eurolige, no neuspješno su okončali gostovanje kod… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika