23.11.2006. / 13:40

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

U Hrvatskoj vlada "manjkava demokracija"

Zemlje koje imaju savršenu demokraciju su Švedska, Island, Nizozemska, Norveška i Danska

Hrvatska se nalazi na 51. mjestu po indeksu demokracije što ujedno znači da se nalazi u kategoriji zemalja u kojima vlada "manjkava demokracija". Bugarska i Rumunjska, koje se Uniji pridružuju 1. siječnja 2007., smjestile su se tik ispred Hrvatske, na 49. i 50. mjestu. U istoj grupi nalaze se Italija koja je na 34. mjestu, Mađarska na 37. mjestu, Slovačka na 41. mjestu, te Poljska koja je zauzela 46. mjesto. Najlošije među članicama EU-a stoji Slovenija, koja se nalazi na 27. mjestu zemalja u kojima vlada potpuna demokracija. Velika Britanija se nalazi na 23. mjestu jer joj se zamjera da ima najniži postotak političkog sudjelovanja u razvijenom svijetu, a primjećena je i erozija građanskih sloboda. Francuska je zauzela skromno 24. mjesto zbog nedostataka u funkcioniranju vlade, političkom sudjelovanju i političkoj kulturi. Srbija, Crna Gora te Makedonija zauzimaju 55., 58., 68. mjesto. Bosna i Hercegovina svrstana je na listu "hibridnih režima" i nalazi se na 87. mjestu.

Posljednja lista se odnosi na "autoritarne režime". Prva zemlja na tom popisu, i 113. na cjelovitoj listi, je Pakistan a posljednja je Sjeverna Koreja na 167. mjestu. Gotovo 40 posto svjetskog stanovništva živi u autoritarnim režimima. Zemlje koje imaju savršenu demokraciju su Švedska, Island, Nizozemska, Norveška i Danska. Indeks demokracije izračunavao se na temelju pet kategorija izbornog procesa, točnije u kojoj su mjeri izbori u nekoj zemlji pošteni i slobodni, građanskih sloboda, funkcioniranje vlade, političke kulture i političkog sudjelovanja.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika