27.11.2006. / 17:39

Autor: Ante Pavić

RATNO PROFITERSTVO

Mesić: Za tri mjeseca rezultati istrage o tajnim računima

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je u ponedjeljak u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavu" kako očekuje da bi u roku tri mjeseca mogli biti poznati rezultati istrage o tajnim računima na koje je navodno polagan novac stečen ratnim profiterstvom. Napomenuo je da su Državno odvjetništvo, sudstvo, policija, carina te Vladini resori, ponajviše onaj financijski, krenuli u akciju, da su osnovali radnu skupinu i da su došli do mnogih računa i imena. Na pitanje je li istragom obuhvaćen i umirovljeni general Vladimir Zagorac, kojega je Hrvoje Petrač na sudu optužio za ratno profiterstvo, Mesić je kazao da se istraga "vodi protiv svih za koje se sumnja", a kao mogućnost je naveo da, kada istraga bude gotova, sazove sjednicu Vlade i Banske dvore informira o rezultatima. Kazao je da ga je prilično iznenadio broj tih računa, kojih je stotinjak, a ne "dva ili tri" kako je prvotno mislio.

Upitan kako komentira optužbe na račun HDZ-a zbog navodnih izbornih prijevara na unutarstranačkim saborima, kazao je da se opravdano postavlja pitanje koliko su te optužbe utemeljene. No, ocijenio je da bi premijer i čelnik HDZ-a Ivo Sanader, radi hrvatske javnosti te povjerenja u stranke i njihovo funkcioniranje, "trebao reći nešto više o tome". Na pitanje što bi danas bilo da je Ivić Pašalić, a ne Sanader dobio stranačke izbore, Mesić je odgovorio: "premijer bi bio Ivica Račan, a Vlada SDP-ova".
Predsjednik je kazao da pitanje Glavaševe odgovornosti za ratni zločin treba utvrđivati neovisno pravosuđe, bez ikakvih pritisaka, pa ni zbog Glavaševog štrajka glađu. "Nije dobro da se pritiscima i štrajkom glađu pokušava natjerati institucije da pod pritiskom rješavaju nečiji status. To je pogrešna poruka, jer kada bi se išlo na usvajanje prijedloga da Glavaš zbog štrajka glađu ide na slobodu, to bi svatko mogao tražiti", rekao je.
Potvrdio je da se jučer sastao s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem, ali i odbacio tvrdnje da je sastanak bio tajan. "Budući da sam se nedavno s trećim članom Predsjedništva BiH našao u Crnoj Gori, odlučio sam se naći i s ostalom dvojicom", rekao je Mesić, dodavši da ga je na susret pozvao prijatelj, te da je s Komšićem i Silajdžićem kratko razgovarao o situaciji u BiH, potrebi dogradnje Daytonskog sporazuma, te potrebi da što prije profunkcionira tamošnja vlada.

Vezane vijesti

Zbog željezničke nesreće u Rijeci pod povećalom policije šest osoba

Zbog željezničke nesreće u Rijeci pod povećalom policije šest osoba

Zbog teške željezničke nesreće u Rijeci, policija provodi opsežnu istragu, a krug osumnjičenih proširen je nad šest osoba, doznaje HTV. Kako što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika