04.12.2006. / 09:52

Autor: Ana Kirin

ČILE

Pinochet se oporavlja od srčanog udara

Pinochetovo stanje nakon operacije i dalje je "teško", ali je "stabilno", priopćila je vojna bolnica u Santiagu

Zdravstveno stanje bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta, koji je u nedjelju rano ujutro primljen u bolnicu zbog srčanog udara, i dalje je "teško", ali je "stabilno", priopćila je vojna bolnica u Santiagu u kojoj se liječi 91-godišnji Pinochet. Ekipa kardiologa analizirala je rezultate angioplastike, postupka kojim se proširuje sužena arterija "radi revaskularizacije miokarda", kojoj se odmah pristupilo, dodaje se u priopćenju. Jedan je čileanski dnevni list u međuvremenu ishitreno javio da će Pinochet biti operiran još jednom.

Bivši diktator je nedavno, povodom svog rođendana objavio priopćenje u kojem je preuzeo "političku odgovornost" za djela koja je počinio tijekom državnog udara 1973. godine nakon kojega je došao na vlast, ustvrdivši da mu je jedini motiv bio od Čilea "napraviti dobro mjesto za život i spriječiti raspad zemlje". Pinochet je bio nekoliko puta uhićen zbog navodnih zločina koje je počinio tijekom svoje vladavine, ali nikad nije počelo suđenje prema tim optužbama zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Oko 3,000 ljudi ubijeno je ili nestalo, a oko 28 tisuća je mučeno nakon što je Pinochet svrgnuo s vlasti ljevičarskog predsjednika Salvadora Allendea i došao na vlast.

Vezane vijesti

Čileanski generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Čileanski generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Čileanski Vrhovni sud osudio je dvojicu umirovljenih generala na kućni pritvor zbog ilegalne prodaje oružja Hrvatskoj prije 20 godina, čime su kršili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika