06.12.2006. / 17:39

Autor: Martina Zeković

INA

Mali dioničari još ne mogu trgovati dionicama

Javna je tajna da među 45 tisuća hrvatskih građana koji su iskoristili pravo na kupnju dionica Ine s pravom prvenstva i posebnim pogodnostima ima oko 15 tisuća koji aktivno trguju dionicama, dok jedan dobar dio, među kojima je puno građana starije životne dobi, čine oni koji su na svoje ime upisali dionice po narudži "aktivnih dioničara"

Svim malim dioničarima Ine još uvijek nije omogućeno trgovanje dionicama obzirom da im Središnja depozitarna agencija nije na vrijeme poslala potvrdu o vlasnišvu s pinom koji je potreban kako bi se mogli registrirati kod brokerske kuće. "Oko 75 tisuća obavijesti svim dioničarima Ine poslano je poštom u ponedjeljak ujutro te su na njihove adrese trebale stići tijekom utorka, a najkasnije u srijedu. Novim dioničarima, onima koji su prvi put kupili neke dionice, uz obavijest o stanju računa, na kojem je naznačeno koliko je upisano dionica, poslana je obavijest s općim podacima i pinom" objasnila je za Index.hr Vesna Živković, predsjednica Uprave SDA.

Ona tvrdi da sa strane SDA-a nije učinjen nikakav propust, te da je SDA posao odradila prije roka. Prema onom kojeg je zadao agent izdanja zadnji dan je bio 12. prosinca. Dioničarima koji su željeli što prije imati pin, omogućeno je da ga preuzmu na šalteru SDA. Nastalom situacijom, čini se, najviše su zakinuti umirovljenici među kojima ima najviše novih dioničara, koji u prvim danima izlistavanja dionica na burzi nisu mogli sudjelovati u trgovanju, čime su izgubili potencijalnu zaradu koja se za one koji su kupili dionice za maksimalani iznos od 38 tisuća kuna, u određenim trenucima kretala do vrtoglavih 18 tisuća kuna.

Javna je tajna da među 45 tisuća hrvatskih građana koji su iskoristili pravo na kupnju dionica Ine s pravom prvenstva i posebnim pogodnostima ima oko 15 tisuća koji aktivno trguju dionicama, dok jedan dobar dio, među kojima je puno građana starije životne dobi, čine oni koji su na svoje ime upisali dionice po narudži "aktivnih dioničara".

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika