07.12.2006. / 16:20

Autor: Marijana Zrinjski

ZDRAV ŽIVOT

Italija protiv mršavih manekenki

Modni svijet posljednjih nekoliko mjeseci podijeljen je na grupu onih koji se slažu s uvođenjem pravila kojima bi se ukinulo promoviranje mršavosti, te na one koji smatraju da negativan utjecaj mršavih manekenki na žensku populaciju u svijetu, uopće ne postoji.

Članovi talijanske vlada u suradnji s Savezom talijanskih modnih kreatora Camera Nazionale, ovaj tjedan u Italiji, prema najavama objavljenim u The Wall Street Journalu, planiraju započeti promociju Nacionalne kampanju protiv poremećaja u hranjenju, anoreksije. Predsjednik Camera Nacionale Mario Boselli jučer je ustvrdio da se ideja o smjernicama koje bi pomogle modnoj industriji da se riješi negativnih utjecaja mršavih manekenki na ostale žene u svijetu, javila u rujnu ove godine u Milanu, nakon izlaganja ženske kolekcije. Jedna od točaka tog Nacionalnog programa je očitovanje liječnika o fizičkoj i psihičkoj stabilnosti svakog modela u Italiji. Prema Bosellijevim talijanska moda riječima označava eleganciju, stil, ali prije svega način života. «Mi želimo promovirati zdravu, mediteransku ženu koja utjelovljuje sreću i zdravlje», kazao je Boselli.

Talijanski modni dizajneri očito su promijenili mišljenje od prije tri mjeseca kada su objavili da neće slijediti primjer španjolskih kolega koji su nakon smrti urugvajske manekenke Luisel Ramos na Fashion Weeku u Madridu počeli praksu zapošljavanja samo onih manekenki i foto modela koje prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije imaju prihvatljivu tjelesnu težinu, odnosno nisu premršave.

Modni svijet posljednjih nekoliko mjeseci podijeljen je na grupu onih koji se slažu s uvođenjem pravila kojima bi se ukinulo promoviranje mršavosti, te na one koji smatraju da negativan utjecaj mršavih manekenki na žensku populaciju u svijetu, uopće ne postoji. U tu grupu spada i modni dizajner rodom sa Sicilije, Stefano Gabbana koji je za Women s Wear Daily nedavno izjavio: "Iza pozornice na kojoj se održava revija imamo mnogo hrane. Uvijek vidim kako manekenke puno jedu, čak i više od mene".

Direktor Američkog saveza modnih dizajnera iz New Yorka, Steven Kolb zaključio je da su ljudi u modnoj industriji sve više svjesni negativnih efekata ekstremno mršavih manekenki na mlađe žene. «Cijela modna industrija trenutačno je fokusirana na taj problem», ustvrdio je Kolb dodajući kako će Američki modni savez ponovo razgovarati o temi mršavosti, koja je nakon smrti brazilskog modela Ane Caroline Reston od posljedica anoreksije, zasjenila London s Fashion Week u rujnu ove godine.

Vezane vijesti

Postoji li globalni ideal ljepote?

Postoji li globalni ideal ljepote?

"Stvarno mi je dosta ove tiranije u modi. Zbog toga sad živim u Berlinu. Berlin je puno slobodniji", tvrdi španjolsko-kolumbijski modni dizajner… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika