16.12.2006. / 12:58

Autor: Ana Kirin

SRBIJA

Provedba sporazuma o tranzitu s NATO-om

Prema pisanju Blica, "za sada neće biti slijetanja NATO aviona u beogradskoj zračnoj luci, ali će biti preleta kroz zračni prostor Srbije. Precizirano je da se NATO kroz Srbiju kreće dvjema rutama. Jedna vodi od graničnog prijelaza s Hrvatskom, a druga od Bosne ka Kosovu."

Dovršenjem tehničkih aranžmana Srbija će uskoro otvoriti put za provedbu sporazuma o tranzitu s NATO-om usmjerenom na opskrbu snaga na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, piše u subotu beogradski Blic. Bratislav Đorđević, pomoćnik srbijanskog ministra vanjskih poslova i ravnatelj Generalne direkcije za NATO, Partnerstvo za mir NATO-a i kontrolu naoružanja izjavio je za taj list da očekuje da tehnički aranžmani koji prate sporazum o tranzitu s NATO-om budu potpisani do kraja godine, eventualno nakon novogodišnjih blagdana. "Time će taj sporazum postati operativan", rekao je i dodao "da će 18. prosinca biti otvoren Ured NATO za vezu, sa sjedištem u zgradi Ministarstva obrane."

Prema pisanju Blica, "za sada neće biti slijetanja NATO aviona u beogradskoj zračnoj luci, ali će biti preleta kroz zračni prostor Srbije. Precizirano je da se NATO kroz Srbiju kreće dvjema rutama. Jedna vodi od graničnog prijelaza s Hrvatskom, a druga od Bosne ka Kosovu. Ovim aranžmanom predviđeno je da se konvoj kreće bez pratnje policije, ali ukoliko im je ona potrebna, NATO će tu uslugu platiti. Predviđeno je da se NATO-u ustupi korištenje željeznice u slučaju da je teret većeg gabarita".

"Konvoji vozila će biti jasno obilježeni, proći će kroz striktnu evidenciju na carini s detaljnim popisom ljudi i tereta. Bit će oslobođeni carine. Unaprijed su određena mjesta, odmorišta, gde konvoj zastaje. Ovim aranžmanom propisano je da svi osim stražara, ako odlaze u kavane, ne nose oružje", kazao je Đorđević. Rekao je i kako pripadnici NATO-a kao ni u drugim zemljama ni u Srbiji neće podlijegatti lokalnim zakonima.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika