03.01.2007. / 18:00

Autor: Nacionalova redakcija

BAGDAD

Uhićen čuvar zbog snimanja Saddamovog pogubljenja

Vješanja bi se trebala provesti u četvrtak, ali se detalji o mjestu i vremenu pogubljenja moraju riješiti s američkim službenicima obzirom da bi američka vojska trebala prevesti dvojicu osuđenih od zatvora do mjesta pogubljenja

Jedan od čuvara koji je bio prisutan na Husseinovu vješanju, uhićen je i ispitan u utorak zbog neslužbene snimke pogubljenja snimljene mobitelom.  "Ispituje ga se da bi se vidjelo kakvi su bili njegovi motivi za snimanje", rekao je savjetnik Sadiq al-Rikabi i dodao da je "osumnjičeni ista osoba koja je pustila snimku na internet i televiziju". Mnogi smatraju da je video bio namijenjen rasplasavanju tenzija u Iraku. Glasnogovornik ministra unutarnjih poslova rekao je kako je "čuvar zaposlenik zatvorske uprave pod vodstvom Ministarstva pravde koje vodi Sunit". Savjetnik za nacionalnu sigurnost Mowaffak al- Rubaie smatra kako pogubljenje nije bilo "sektaško linčovanje" već je ponašanje nekih prisutnih bilo "neprihvatljivo".  On je također dodao kako je na vješanju bilo ljudi za koje se nije činilo da su dio tima za pogubljenje. 

Irak se priprema na vješanje dva Husseinova suoptuženika, njegova polubrata i bivšeg šefa tajnih službi Barzana Ibrahima i bivšeg šefa pravde na Revolucionarnom sudu Hamed al-Bandara. Vješanja bi se trebala provesti u četvrtak, ali se detalji o mjestu i vremenu pogubljenja moraju riješiti s američkim službenicima obzirom da bi američka vojska trebala prevesti dvojicu osuđenih od zatvora do mjesta pogubljenja. Iako su oni trebali biti pogubljeni zajedno sa Husseinom, njihovo je vješanje odgođeno zbog islamskog praznika Eid al-Adha koji završava u srijedu.

Saddamovo je vješanje u Iraku izazvalo ljutnju Sunita koji su započeli sa demonstracijama diljem zemlje. "Obzirom da je 14 iračkih službenika i tri krvnika koji su bili prisutni na smaknuću, na mjesto vješanja prevezeno američkim helikopterom, svi su mobiteli bili zaplijenjeni", rekao je ranije Munqith al-Faroon, jedan od prisutnih službenika i dodao kako smatra da su neki tjelohranitelji koji su na mjesto vješanja došli automobilom, unijeli zaplijenjene mobitele. "Vidio sam dvojicu službenika koji su tijekom pogubljenja sve snimali, koristeći svjetla koja su se tamo nalazila radi službene snimke. Koristili su kamere na mobilnim telefonima. Ja ne znam njihova imena, ali sjetio bih se njihovih lica", rekao je al-Faroon.

Posljednje riječi koje je Saddam čuo bile su "Muqtada, Muqtada, Muqtada" što se odnosilo na Muqtadu al-Sadra, radikalnog antiameričkog šiitskog svećenika čija je vojska navodno odgovorna za ubojstva i protjerivanje Sunita. Njegova oca ubio je Saddam Hussein.

Vezane vijesti

Novinarima prikazana snimka vješanja Saddamovih pomoćnika

Iračke vlasti prikazale su novinarima snimku vješanja dvojice Saddamovih suradnika, njegovog polubrata Barzan Ibrahima i Awada Hamed al-Bandara… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika