20.05.2003. / 00:00

Autor: Petra Smoljak

HAŠKI SUD

GLAS AMERIKE TVRDI DA JE PRAVILNO PRENIO RIJEČI TUŽITELJICE


U ponedjeljak u Washingtonu, Glas Amerike je saopćio da nije interpretirao, već da je sasvim pravilno prenio riječi glavne haške tužiteljice Carle del Ponte kojima tvrdi da hrvatska vlada zna gdje se nalazi odbjegli general Ante Gotovina, ali da ga očito ne želi uhititi. Predstavnik Ureda za vezu Tužiteljstva Haaškog suda u Zagrebu izrazio je veliku zabrinutost tom izjavom, pa je prema priopćenju hrvatske Vlade, tvrdio da su novinari Glasa Amerike pogrešno interpretirali izjavu tužiteljice. Međutim, u ponedjeljak je, Ivana Kuhar, urednica hrvatske sekcije Glasa Amerike, izjavila da je Glas Amerike pravilno prenio riječi tužiteljice del Ponte, te da ih nije interpretirao, već ih je prenio onako kako su izgovorene, bez komentara i bilo kakvih dodatnih interpretacija. Glas Amerike na svojoj web stranici www. Glasamerike.com ima zvučni zapis onoga što je del Ponte rekla: «Moram reći kako se nadam da će Hrvatska sada osigurati Gotovinino uhićenje, jer čak nije niti pitanje da ga se locira, već je pitanje da se konačno izvrši uhićenje, jer oni znaju, oni znaju gdje se on nalazi.»
Carla del Ponte u ponedjeljak je, prvi put nakon atentata srbijanskog premijera Zorana Đinđića, poslovno boravila u Beogradu. Tamo je izjavila da kao što Srbija i Crna Gora imaju obvezu uhititi i predati Haškom sudu Ratka Mladića i odbjeglog Antu Šljivančanina, tako i Hrvatska ima obvezu predati odbjeglog Ante Gotovinu, a BiH Radovana Karadžića. Na pitanje o njezinoj izjavi pred američkim Kongresom kojeg je prošlog tjedna prenosio Glas Amerike, da hrvatska vlada zna gdje se nalazi odbjegli Ante Gotovina, del Ponte je odgovorila kako ju je glas Amerike krivo interpretirao.

Vezane vijesti

SAD izručile BiH osumnjičenog za genocid u Srebrenici

SAD izručile BiH osumnjičenog za genocid u Srebrenici

Američke vlasti u četvrtak su izručile Bosni i Hercegovini Dejana Radojkovića, ratnog pripadnika policije bosanskih Srba kojega se sumnjiči da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika