06.01.2007. / 11:04

Autor: Ana Kirin

SAD

Novi zapovjednici američkih snaga na Bliskom istoku

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow objavio je da je prijedlog ministra obrane Roberta Gatesa za imenovanje novih zapovjednika američkih snaga u Iraku i u široj regiji Bliskog istoka koju pokriva američko Središnje zapovjedništvo (CENTCOM) prihvaćen. Tako će general David Petraeus, koji je zapovijedao američkim snagama u Mosulu 2003. i vodio obuku iračke vojske 2004. godine, zamijeniti generala Georgea Caseya na mjestu glavnog zapovjednika snaga u Iraku. Nasljednik generala Johna Abizaida, zapovjednika CENTCOM-a koji odlazi u mirovinu, trebao bi, prema Gatesovom prijedlogu postati admiral William "Fox" Fallon, sadašnji zapovjednik američkih snaga na Pacifiku.

"Predsjednik je prihvatio te prijedloge i sa zadovoljstvom će proslijediti njihova imenovanja", rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Njihova imenovanja, koja treba potvrditi Senat, vidljivo pokazuju želju predsjednika Georgea W. Busha da promijeni ratnu sreću u Iraku, gdje se približava četvrta godišnjica početka rata u kojem je do sada poginulo više od 3.000 američkih vojnika, a preko 22.000 ih je ranjeno, ocjenio je NBC.

"The New York Times" iz ovih kadrovskih promjena iščitava novu strategiju u Iraku, koju Bush treba predstaviti idućega tjedna u obraćanju naciji. "Kao pristaša povećanja broja američkih snaga u Iraku, general Petraeus će podržati brzo razmještanje pet dodatnih brigada, što je u suprotnosti s njegovim prethodnikom generalom Caseyem, koji je otvoreno izražavao skepsu prema mogućnosti da dodatne postrojbe pomognu u stabiliziranju zemlje", piše list.

U petak je američki predsjednik umirovljenog viceadmirala Mikea McConnella imenovao za nacionalnog obavještajnog direktora, odnosno nasljednika Johna Negropontea koji će biti zamjenik državne tajnice Condoleezze Rice. Američkog veleposlanika u Iraku Zalmaya Khalilzada Bush će imenovati na mjesto veleposlanika pri Ujedinjenim narodima.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika