10.01.2007. / 15:46

Autor: Martina Zeković

HAAG

Martiću prijeti doživotan zatvor

Bivši se vođa krajinskih Srba tereti u 19 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja u razdoblju od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. godine

Bivšem ministru unutrašnjih poslova i predsjedniku tzv. Republike Srpske Krajine Milanu Martiću prijeti kazna doživotnog zatvora prema zahtjevu Haškog tužiteljstva. Bivši se vođa krajinskih Srba tereti u 19 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja u razdoblju od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. godine. Smatra se također odgovornim za granatiranje Zagreba u svibnju 1995. godine, a sve to s ciljem "nasilnog i trajnog" uklanjanja nesrpskog stanovništva s dijelova hrvatskog teritorija.

Na suđenju, koje traje od 13. prosinca 2005., svjedočilo je stotinjak svjedoka. Među njima su bili: premijer tzv. RSK Milan Babić koji je nekoliko dana nakon početka suđenja počinio samoubojstvo, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, a tužiteljstvo je kao dokaz iskoristilo i snimke uhvaćenih telefonskih razgovora sa Slobodanom Miloševićem koji je Martića u svibnju 1995. optužio za izazivanje incidenata i samovoljno granatiranje Zagreba.

Glavne teze obrane bile su da su se hrvatski Srbi samo branili od hrvatske politike, a hrvatske žrtve bile tek usputna posljedica oružanih sukoba iako su rane na glavi slučajnih žrtava od metaka ispaljenih iz neposredne blizine ili zatočeništvo staraca u kninskim zatvorima za zarobljene vojnike, dokazivali suprotno.

Martić je odustao od svjedočenja u svoju obranu, a u pritvoru je od 15. svibnja 2002.

Vezane vijesti

Milan Martić osuđen na 35 godina zatvora

Bivši predsjednik "Republike Srpske Krajine" Milan Martić osuđen je danas na 35 godina zatvora. Raspravno vijeće Haškog suda nepravomoćno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika