17.01.2007. / 12:29

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Lažni životopis Đurđe Adlešić?

Navedeni slučaj komenirali su Andrija Hebrang (HDZ), Josip Friščić (HSS) i Vladimir Novotny (DC). Hebrang je u nevjerici rekao da se ''vjerojatno radi o nekoj tehničkoj pogrešci'', dok Friščić ne vidi razlog zašto bi lažno predstavljanje nešto značilo Đurđi Adlešić. Novotny, koji je predsjednicu HSLS-a već nazivao ''seljačkom učiteljicom iz Banja Luke'', zaključio je da je ovo samo ''još jedna u nizu njezinih laži''

Đurđa Adlešić demanirala je podatke iz vlastitog životopisa. Na službenom portalu HSLS-a moglo se do prije godinu dana vidjeti da je predsjednica HSLS-a završila Filozofski fakultet i Pedagošku akademiju u Zagrebu. No istina je pak slijedeća, Adlešić je diplomirala samo komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu, ali ne i drugi predmet – filozofiju. Titulu nastavnice stekla je položivši razliku ispita na Pedagoškoj akademiji u Banja Luci.

Prema tvrdnjama portala, gospođa Adlešić nikada nije upisala Pedagošku akademiju u Zagrebu: u arhivi te ustanove ne postoje podaci o Đurđi Adlešić, djevojački Kos. U novom izdanju životopisa na Internet stranici HSLS-a stoji, da je studirala ''na Filozofskom fakultetu i Pedagoškoj akademiji u Zagrebu'', dok se Pedagoška akademija ne spominje u životopisu na internet stranici hrvatskog Sabora.

Nakon otkrivene kontroverzije, Đurđa Adlešić izjavila je da je razliku ispita s Filozofskog fakulteta položila u Banja Luci, te porekla da je studirala na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu.
Nedugo potom Index.hr portalu javila se Andrea Latinović, nova glasnogovornica HSLS-a, te objasnila
kako je Adlešić 1983. završila studij na Filozofskom fakultet u Zagrebu. 1984. je diplomirala komparativnu književnost s temom iz teatrologije kod profesorice Marije Hribar-Ozegović. Drugi pravac, filozofiju, nije završila već su joj do diplome ostala 3 ispita. Kako s jednim završenim smjerom nije mogla raditi kao knjižničarka u Bjelovaru, otišla je položiti razliku ispita na Pedagoškoj akademiji u Banja Luci.

Navedeni slučaj komenirali su Andrija Hebrang (HDZ), Josip Friščić (HSS) i Vladimir Novotny (DC). Hebrang je u nevjerici rekao da se ''vjerojatno radi o nekoj tehničkoj pogrešci'', dok Friščić ne vidi razlog zašto bi lažno predstavljanje nešto značilo Đurđi Adlešić. Novotny, koji je predsjednicu HSLS-a već nazivao ''seljačkom učiteljicom iz Banja Luke'', zaključio je da je ovo samo ''još jedna u nizu njezinih laži''.

Cijela priča, naime povezana je i sa emisijom ''Nedjeljom u 2'' u kojoj je Adlešić bila i sam gost, radi se o tome da je navodno Aleksandar Stanković ''prešutio'' informaciju koju mu je Novotny dao, povezanu sa školovanjem gospođe Adlešić.

"Stankoviću sam dao izjavu prije emisije o sumnjivom školovanju Đurđe Adlešić, međutim to nije objavljeno u emisiji". - kazao je Novotny.

Na tu izjavu Stanković je izjavio "Čuo sam se sa svojom novinarkom, i ne smatram da je tu nešto sporno. Da se nekakvo sumnjivo školovanje Đurđe Adlešić pokazalo autentičnim i istinitim, to bi nam svakako bilo zanimljivo. Ali, moram napomenuti da apsolutno vjerujem svojoj novinarki i da ne vjerujem da se ovdje radilo o bilo kakvom prešućivanju".

Vezane vijesti

Hrvatski kvalifikacijski okvir ključni instrument reforme

Hrvatski kvalifikacijski okvir ključni instrument reforme

Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) ključni je reformski instrument koji će iz temelja promijeniti obrazovanje u Hrvatskoj, omogućiti usklađivanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika