19.01.2007. / 12:01

Autor: Stjepan Marković

VENECUELA

Parlament odobrio Chavezu vladanje dekretima

Chavez koncetrira svu vlastu u svojim rukam, nedavno je zatražio da se ukine autonomija središnje banke koja se opirala njegovim reformama

Venecuelanska narodna skupština dala je zeleno svjetlo za zakon koji bi omogućio predsjedniku Hugu Chavezu da sljedećih 18 mjeseci vlada dekretima. Chavez traži da mu se odobri "revolucionarni zakon" kako bi proveo političke, ekonomske i društvene reforme kojima bi pretvorio naftom bogatu Venecuelu u socijalističku zemlju. Prema njegovom planu nacionalizirali bi se glavni privredni sektori kao što su energetika, telekomunikacije i komunalnu infrastrukturu. Chavez također traži da se promijeni članak ustava koji ograničava broj predsjedničkih mandata, jer on trenutno obnaša predsjedničku dužnost po treći put nakon pobjede na predsjedničkim izborima u prosincu.

Zakoni bi trebao biti izglasani u parlamentu sljedeći tjedan nakon drugog čitanja. Opozicija nema niti jednog predstavnika u parlamentu budući da su bojkotirali parlamentarne izbore koji su bili održani 2005. godine.

Predsjednica parlamenta Cilia Flores rekla je da će uvijek biti neistomišljenika, pogotovo kada se zna da će ti zakoni produbiti revoluciju. Chavez je rekao da namjerava nastaviti sa svojom «bolivarskom revolucijom» koja bi trebala uvesti socijalizam u Venezueli. Kritičari optužuju Chaveza da koncentrira svu vlast u svojim rukama, te da ima diktatorske ovlasti.

Vezane vijesti

Povratak Chaveza nakon liječenja

Povratak Chaveza nakon liječenja

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez (57) u utorak je sudjelovao u jednoj televizijskoj emisiji koja je trajala više od dva sata, a riječ je o njegovu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika