20.01.2007. / 12:45

Autor: Stjepan Marković

SRBIJA

Parlamentarni izbori

I za ove izbore poziv je dobio Slobodan Milošević kojeg nisu izbrisali sa biračkih popis. Poziv da se odazove na izbore u beogradsku općinu Čukarica dobio je haški bjegunac Ratko Mladić, no nitko ne očekuje da se on stvarno odazove.

U Srbiji je počela dvodnevna predizborna šutnja uoči nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora na koje pravo izlaska ima 6,5 milijuna birača. Glasanje u inozemstvu je organizirano u 34 zemlje za 30 tisuća birača. Prema predizbornim anketama, najviše glasova trebale bi osvojiti Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja te Demokratska stranka predsjednika Srbije Borisa Tadića, na čijoj su listi i predstavnici hrvatske manjine. Očekuje se da će u parlament ući i koalicija Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice i Nove Srbije te G17 Plus. Izborni prag od pet posto mogla bi prijeći i Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića koji se zalaže za osamostaljivanje Kosova i bržu integraciju u Europsku uniju.Glavne teme predizborne promidžbe bile su pitanje približavanja EU-u i status Kosova. Cijela Srbija čini jednu izbornu jedinicu, pa bi samim prelaskom izbornoga praga stranka mogla imati 15 zastupnika od 250 koliko ih ima srpski parlament. Socijalistička partija Srbije, bivša stranka Slobodan Miloševića, možda neće preći izborni prag. I za ove izbore poziv je dobio Slobodan Milošević kojeg nisu izbrisali sa biračkih popis. Poziv da se odazove na izbore u beogradsku općinu Čukarica dobio je haški bjegunac Ratko Mladić, no nitko ne očekuje da se on stvarno odazove.

Povjerenik za proširenje Europske unije Oli Rehn izjavio je da bi se pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju mogli nastaviti ukoliko na zborima pobijede proeuropske i proreformske snage. Rehn je dodao da uvjet suradnje s Haagom ostaje, što je bio i razlog prekidanja pregovora o SSP-u.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika