Objavljeno u Nacionalu br. 584, 2007-01-23

Autor: Robert Bajruši

VELIKO PREDIZBORNO ISTRAŽIVANJE

Čačić vodi u premijerskoj utrci, SDP najjača stranka

Nacional donosi rezultate opsežnog istraživanja koje je na 3000 ispitanika provela agencija Markot.tel

REZULTATI KAMPANJE Radimir Čačić je personaliziranom kampanjom posljednjih mjeseci podigao i rejtingREZULTATI KAMPANJE Radimir Čačić je personaliziranom kampanjom posljednjih mjeseci podigao i rejting

Kada bi se sada održali parlamentarni izbori, Socijaldemokratska partija Hrvatske pobijedila bi Hrvatsku demokratsku zajednicu. U vrlo izjednačenoj utrci, Račanov SDP na državnoj razini osvaja 23,7 posto, a HDZ 22,2 posto. Potpuna nadmoć tih dviju stranaka očituje se i rezultatima unutar deset izbornih jedinica na koje je podijeljena Republika Hrvatska jer svaka od njih osvaja pet, pri čemu socijaldemokrati uvjerljivo većinu imaju u Zagrebu i sjevernoj Hrvatskoj te Istri i Primorju, dok je Sanaderu pripala Dalmacija. Rezultati su to opsežnog istraživanja koje je na 3000 ispitanika provela agencija Markot.tel, koja je do sada vrlo precizno prognozirala izborne rezultate.

Ivica Račan dobio bi priliku formirati Vladu jer SDP s takvim rezultatima osvaja 39 mandata, tri više od HDZ-a. Treći, HNS, imao bi 20, HSP 16, HSS 10, a HSLS 9 zastupnika. U Sabor još ulaze po četiri umirovljenika i člana stranke Branimira Glavaša te dvojica iz IDS-a. Ti rezultati pokazuju da SDP u kampanju ulazi s realnim izgledima za pobjedu, čime su demantirane neke nedavne ankete. Osim podatka koji govori da SDP osvaja najviše mandata, ovo istraživanje pokazuje još nešto. Iduća koalicija zahtijevat će barem tri stranke koje će sastavljati Vladu, što znači da će se izvršna vlast bitno razlikovati od sadašnje u kojoj je Sanader neupitni vladar. Bez obzira na to tko će u studenome osvojiti vlast, mora biti spreman na sastavljanje široke koalicije i dosta problema u vođenju Vlade.

Ovo istraživanje demantira neka koja su nedavno publicirana i govorila su o premoći HDZ-a. Tako je prije desetak dana agencija Mediana fides d.o.o. objavila anketu prema kojoj HDZ dobiva 32 posto i ima velikih sedam posto glasova prednosti u odnosu na SDP. Prema njima HDZ je u odnosu na prosinac narastao za desetak postotaka, makar se u međuvremenu nije dogodilo ništa značajno što bi izazvalo tako dramatičan porast rejtinga Sanaderove stranke. U poplavi različitih anketa ova je iskorištena kao dokaz snage vladajuće koalicije i pokazatelj da premijeru nije naštetila “afera satovi”, odnosno vrlo sumnjiv način na koji je stekao vlastitu imovinu. Druga teza odnosila se na SDP i zaostajanje najjače opozicijske stranke na početku izborne godine.

Najnovije istraživanje pokazuje potpuno drukčiju situaciju. SDP je u vodstvu i kada bi na izborima postigao ovakav rezultat, Ivica Račan bi dobio mandat za formiranje nove vlade. Pritom bi mogao računati na HNS koji osvaja 12,8 posto, ali što je važnije, u svim izbornim jedinicama prelazi izborni prag. Sada je definitivno jasno kako postoji razvidna regionalna podjela koja je povezana sa statusom stranaka. Osim što već 17 godina drže Rijeku, socijaldemokrati definitivno osvajaju Zagreb i okolicu, a radi se o makro regiji u kojoj živi 2 milijuna hrvatskih građana. U političkom smislu, središnja i sjeverna Hrvatska uključuju čak pet izbornih jedinica i dobar rezultat kompenzira zaostatak SDP-a u Dalmaciji i dijelovima Slavonije. Pritom je očito da njihovi birači prije svega vežu uz stranku i program, budući da Ivica Račan izrazito zaostaje kada je riječ o osobama koje građani žele vidjeti na premijerskom položaju. Približno 300 dana prije izbora, takav rezultat razlog je optimizma. Cilj socijaldemokrata je osvajanje 30 posto glasova, a u rezervnoj varijanti makar jedan saborski mandat više od HDZ-a. Ivica Račan siguran je da će u takvim okolnostima dobiti mandat za formiranje Vlade. Osim narodnjaka, računa i na HSS, IDS, a nisu isključeni čak niti HSLS i HSP.

Drugi razlog za optimizam u SDP-u odnosi se na predizbornu strategiju socijaldemokrata. Vodeći SDP-ovci uvjereni su kako HDZ redovito krade njihove ideje i zato tek početkom ljeta namjeravaju maksimalno intenzivirati kampanju. Za sada sadržaj programa iduće vlade znaju samo najbliži Račanovi suradnici, ali zna se kako gospodarsku strategiju priprema Ljubo Jurčić, dok Rajko Ostojić dovršava plan reforme zdravstva. Uz socijalnu politiku ta dva poglavlja su okosnica kampanje kojom SDP želi preuzeti vlast. Nije nevažan podatak da su najistaknutije članove stavili kao nositelje lista u dijelovima gdje su najjači: Jurčić u III. izbornoj jedinici, Milan Bandić u II., a u Zagrebu stranku vodi Ivica Račan.

HDZ i Ivo Sanader vode u dvije dalmatinske jedinice, te južnom dijelu Slavonije, kao i izbornim jedinicama koje obuhvaćaju Banovinu i Kordun. To ne iznenađuje jer je riječ o krajevima koji tradicionalno naginju HDZ-u i u vladajućoj stranci na te glasove ionako računaju. Međutim pred Sanaderom je rješavanje dvaju velikih problema, a to su Zagreb i Osijek. U I. izbornoj jedinici, koja uključuje uže područje Zagreba, HDZ prolazi katastrofalno i osvojio bi tek 11,1 posto glasova. Takav rezultat ne iznenađuje jer HDZ u glavnom gradu ne vlada još od smrti Franje Tuđmana, a i tada su uspostavili oktroiranu vlast, ne priznajući legalne izborne rezultate. Unutar stranke vodi se borba Jadranke Kosor i Marija Zubovića, i ne pamti se bilo kakva relevantna politička inicijativa. To sasvim sigurno nije potpisivanje peticije za dislokaciju Tuđmanova trga u središte grada, budući da golemu većinu Zagrepčana ta tema nimalo ne zanima. Naposljetku, HDZ u Zagrebu vodi Jadranka Kosor koja je još na predsjedničkim izborima doživjela debakl i od tada je politički potrošena i na njezinu imidžu nije moguće graditi pobjedu.

“Afera satovi” također je značajno narušila vjerodostojnost premijera Sanadera. Iako su oporbene stranke još jednom reagirale dramatično sporo i propustile poentirati na pitanju otkuda predsjedniku Vlade toliki novac, veliki dio javnosti nije tako benevolentan. Kao što je pritvaranje i štrajk glađu Branimira Glavaša kompromitiralo Sanadera kod dijela desnih birača, tako se i afera s neprijavljivanjem imovine procijenjene na 150.000 eura mora odraziti na barem dio birača koji su cijenili njegovo proeuropsko ponašanje. Ali ovo je peta ili šesta korupcijska afera aktualne vlade i njezin kredibilitet uvelike je narušen. Sanader će ga pokušati vratiti otvaranjem infrastrukturnih projekata tijekom idućih mjeseci, ali pitanje je kakav će biti njihov efekt.

 U takvim okolnostima značajno raste važnost HNS-a i HSP-a. Poslije dugo vremena, Narodna stranka opet zauzima treće mjesto s nešto manje od 13 posto glasova. Neosporno je riječ o efektu premijerske kampanje Radimira Čačića, koji i u ovom istraživanju uvjerljivo vodi kao najpoželjniji kandidat za predsjednika Vlade. Čačić je izgradio status političara koji ima ideje i energiju, a to su karakteristike koje uvelike nedostaju njegovim suparnicima. Posljedica je rast HNS-a tijekom posljednjih mjeseci s oko 9 na 13 posto. Pomalo paradoksalno, ali jačanje lijevog centra u ovom trenutku više raduje Sanadera nego Račana. HNS oduzima glasove SDP-u, a Čačić je eksplicitno izjavio da s Račanom može biti u izvršnoj vlasti isključivo ako dobije premijerski položaj. SDP-ovce takve izjave nerviraju, međutim još uvijek odbijaju ući u sukob s narodnjacima, makar niti ovaj scenarij ne treba posve isključiti. Spremnost na radikalizaciju odnosa na ljevici Račan je pokazao u ovom broju Nacionala, gdje je izjavio kako je on najzaslužniji za izgradnju autoceste, a ne Čačić.

ANTO ĐAPIĆ kao mogući premijer ušao je među prva četiri s potporom od 8,8 postoANTO ĐAPIĆ kao mogući premijer ušao je među prva četiri s potporom od 8,8 posto Slično je i na desnici, gdje HSP osvaja stabilnih 11 posto. Anto Đapić želi koalirati s HDZ-om, međutim pitanje je koliko to želi i Sanader. Nedavno plasiranje inforacije o mogućoj velikoj koaliciji HDZ-SDP, značilo je i upozorenje pravašima kako će uvjete za suradnju postavljati stranka na vlasti.

Zato je i Đapić započeo suradnju s drugim strankama. Uz pomoć svog savjetnika Mate Granića blizu je dogovora s Đurđom Adlešić i Josipom Friščićem o postizbornoj koaliciji HSP-HSS-HSLS. Koliko god su izbori daleko, preliminarni razgovori o budućem trijumviratu trebali bi upozoriti Sanadera da ne računa na bezrezervnu potporu HSP-a. Povremeno u medije pušta izjave kako je “u posljednje vrijeme Račan državotvorniji od Sanadera”, a Granić je veza prema dijelu SDP-a. Iako bi to bila neprirodna koalicija, HSP-ovci je koriste za pritisak na Sanadera.

Koga želite za premijera?

ISTRAŽIVANJE potvrđuje visok Čačićev rejtingISTRAŽIVANJE potvrđuje visok Čačićev rejtingIstraživanje koje je proveo Markot.tel potvrđuje individualni rejting Radimira Čačića. S dobivenih 25,3 posto vodi kao kandidat za premijera - a istovjetan rezultat postiže i u drugim anketama. Ivo Sanader je uobičajeno drugi s 23,8, a treći je Ivica Račan koga kao premijera želi vidjeti 15,6 posto ispitanika. Na četvrtom mjestu nalazi se Anto Đapić s 8,8-postotnom potporom.

U koju stranku imate najviše povjerenja?

Suprotno nekim anketama koje su provođene posljednjih tjedana, istraživanje Markot.tela pokazuje da je Socijaldemokratska stranka najpopularnija. Iako joj je rejting viši od HDZ-a za samo 1,5-postotni bod, stranka Ivice Račana može biti zadovoljna jer se pokazalo da su Vladine afere ipak utjecale na birače. Da su danas izbori, SDP bi osvojio 39 zastupničkih mandata, tri više od HDZ-a, što je više i od očekivanja unutar socijaldemokratskih redova.

Pojava čudnih anketa

Istraživanje Markot.tela demantira ono agencije Media fides objavljeno u Jutarnjem listu. Prema toj anketi HDZ-u je u odnosu na prosinac rejting porastao 10 posto, iako su Sanadera i Vladu potresale afere.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika