24.01.2007. / 09:08

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Sisak tuži Inu

U Sisku je proteklih dana pokrenuta inicijativa za osnivanje Udruge oboljelih od karcinoma, počelo je potpisivanje peticije protiv zagađenja, a u pripremi je i osnivanje nove ekološke udruge, a najavljeni su prosvjedi

Grad Sisak pokrenuo je tužbeni postupak protiv odgovornih osoba u sustavu Ine d.d. Zagreb zbog onečišćenja okoliša, izvijestio je u utorak 23. siječnja sisački gradonačelnik Dinko Pintarić na redovnoj sjednici Gradskog poglavarstva. Istaknuo je da u rješavanju problema onečišćenja u Sisku očekuje ozbiljnije uključivanje Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Od njih Grad Sisak traži očitovanje o problemu onečišćenja u svom području.

Zbog neugodnih mirisa izazvanih ispuštanjem sumporovodika iz Rafinerije nafte, te povećanih koncentracija benzena na mjernoj postaji kod Rafinerije i Termoelektrane u naselju Sisak Caprag, u Sisku je proteklih dana pokrenuta inicijativa za osnivanje Udruge oboljelih od karcinoma, počelo je potpisivanje peticije protiv zagađenja, a u pripremi je i osnivanje nove ekološke udruge. Najavljuju se i prosvjedi pred Rafinerijom, Termoelektranom i Herbosom, kao mogućim zagađivačima okoliša, jer te tvornice imaju vlastite spalionice otpada.

U Sisku je, prema podacima sisačke Gradske uprave, kakvoća zraka u 2006. godini bila III. kategorije s obzirom na ugljični dioksid i sumporovodik, a II. kategorije s obzirom na lebdeće čestice i benzen.

Demokratski centar (DC) je u utorak na konferenciji za novinare u Sisku pak "zatražio ostavku dr. Savke Kučar Dragičević na funkciju direktorice državne Agencije za zaštitu okoliša zbog sukoba interesa budući da je ona supruga predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića". Agencija za zaštitu okoliša odgovorila je DC-ovu zahtijevu priopćenjem u kojem se kaže da je dr. Savku Kučar Dragičević na mjesto ravnateljice Agencije na temelju javnog natječaja 2003. imenovao tadašnji ministar zaštite okoliša Božo Kovačević, a na prijedlog Upravnog vijeća Agencije.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika