24.01.2007. / 09:36

Autor: Stjepan Marković

SAD

Bush u obraćanju naciji ignorirao javno mišljenje

Mi trebamo novi smjer... politiku koja će maknuti naše vojnike s ulica iračkih gradova i formulu koje će u kratkom roku omogućiti našim borbenim postrojbama da napuste Irak", naglasio je demokratski senator Webb

Američki predsjednik George W. Bush u svome obraćanju naciji zatražio da se podrži njegov plan za Irak, ustvrdivši kako još nije prekasno za promjenu tijeka događaja i pobjedu. "Naša zemlja slijedi novu strategiju u Iraku i ja tražim od vas da joj pružite priliku da proradi... I tražim od vas da podržite naše postrojbe na terenu i one koje su na putu", rekao je Bush u govoru o stanju nacije održanom na zajedničkoj sjednici oba doma američkog Kongresa.

Prema svim istraživanjima javnog mišljenja većina se građana protivi slanju dodatnih trupa u Irak, te smatra da Bush loše vodi zemlju. Istog mišljenja je većina zastupnika u Kongresu, ne samo demokrata, nego i dio republikanaca. Bush u govoru nije pokazao nikakvo odstupanje od plana, štoviše pozvao je Kongres da odobri trajno povećanje sastava oružanih snaga za 92.000 vojnika u idućih pet godina. Govoreći o ratu protiv terorizma kao ideološkoj borbi koja će trajati još godinama, najavio je osnivanje dvostranačkog savjetodavnog vijeća za vođenje tog rata, kao i osnivanje civilnih pričuvnih snaga, čiji bi pripadnici, kao specijalisti, mogli služiti u oružanim snagama.


Bushev u govor koji je trajao jedan sat osvrnuo se na gospodarstvo, obrazovanje, zdravstvo, energetsku i imigracijsku politiku. Kao što se predviđalo prilikom govora o ovim problemima Bush je pozvao na suradnju obije stranke. Najavio je uravnoteženje saveznog deficita do 2012. godine bez povećanja poreza, uz smanjenje proračunske potrošnje, uključujući smanjivanje za 50 posto tzv. "odrednica", posebnih zakonskih izdvajanja za lokalne potrebe. Također je najavio mjere za jačanje fiskalne discipline, reformu sustava socijalnog osiguranja i saveznih zdravstvenih programa Medicare i Medicaid te uvođenje poreznih olakšica za građane koji sami plaćaju zdravstveno osiguranje, do 15.000 dolara za obitelji i 7.500 za samce.

U energetici je najavio zakonske mjere koje bi trebale omogućiti smanjenje potrošnje benzina u SAD-u za 20 posto u idućih 10 godina, povećanje domaće proizvodnje nafte i udvostručenje strateških zaliha do 2027. godine. Također je predočio plan povećanja upotrebe energije iz alternativnih izvora za čije će istraživanje i razvoj tehnologije država osigurati novac. Korištenje energije iz tih izvora imalo bi pozitivan učinak na klimatske promjene i smanjilo ovisnost SAD-a o uvozu nafte.

U odgovoru Demokratske stranke na Bushov govor, senator Jim Webb iz Virginije naglasio je kako taj gospodarski uspjeh osjećaju uglavnom na Wall Streetu i u upravama velikih korporacija, čiji direktori imaju 400 puta veće plaće od radnika, dok većina građana to nije osjetila na rastu plaća i životnog standarda, već sve teže izdvajaju za zdravstveno i mirovinsko osiguranje i školovanje djece.

Webb, vijetnamski veteran čiji se sin bori u Iraku, rekao je kako "većina Amerikanaca, kao ni većina unutar vojske, više ne podržava način na koji je vođen rat u Iraku".

"Mi trebamo novi smjer... politiku koja će maknuti naše vojnike s ulica iračkih gradova i formulu koje će u kratkom roku omogućiti našim borbenim postrojbama da napuste Irak", naglasio je u svojoj devetminutnoj poruci Webb.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi i čelnik senatske većine Harry Reid optužili su Busha da je ignorirao javno mnijenje. "Nažalost, večeras je predsjednik pokazao da nije slušao što najviše brine Amerikance: rat u Iraku", kazali su Pelosi i Reid novinarima.

Predsjednikov govor o stanju nacije pratila je uobičajena teatralnost, u kojoj se odobravanje

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika