25.01.2007. / 17:07

Autor: Ana Kirin

PARIZ

Međunarodna donatorska konferencija za Libanon

SAD su najavile pomoć u iznosu od 594 milijuna eura, Europska komisija 400 milijuna eura, a Francuska vrlo povoljan zajam u iznosu od 500 milijuna eura

U Parizu se u četvrtak 25. siječnja održava Međunarodna konferencija za prikupljanje financijske pomoći Libanonu. Očekuje se da će EU službeno Libanonu ponuditi novu pomoć od 400 milijuna eura, čime će se njezina ukupna pomoć od početka sukoba popeti na 500 milijuna eura.

"Taj paket koji pokriva razdoblje do 2010. godine pokazuje odlučnost Komisije da pomogne Libanonu, ne samo omogućavajući radove na hitnoj rekonstrukciji već i postavljajući temelje za dugoročnu obnovu zahvaljujući potpori političkim reformama i ekonomiji", kaže se u priopćenju Europske komisije.

"Europa je učinila ogromne napore kako bi dala hitnu pomoć zemlji. Sada je došlo vrijeme da dalje pomognemo u ekonomskim i političkim reformama potrebnim u Libanonu", rekao je na konferenciji predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Libanon je opterećen dugom od 41 milijarde dolara, a kriza u zemlji produbljena je jednomjesečnim ratom prošloga ljeta Izraela s Hezbolahom. Na prvoj konferenciji održanoj u Stockholmu u kolovozu 2006. godine, EK je obećala i od onda podijelila više od 100 milijuna eura - 54 za humanitarnu pomoć, 11 milijuna za evakuaciju osoba blokiranih zbog sukoba i 42 milijuna za kratkoročne potrebe libanonske vlade.

Sjedinjene Države, Europa i Francuska prije početka donatorske konferencije najavile su kako će za pomoć Libanonu prikupiti 1,5 milijardi eura. SAD su najavile pomoć u iznosu od 594 milijuna eura, Europska komisija 400 milijuna eura, a Francuska vrlo povoljan zajam u iznosu od 500 milijuna eura. U radu konferencije sudjeluju predstavnici 40 zemalja i oko 14 međunarodnih institucija, među kojima su i nevladine udruge.

Na konferenciji u Parizu sudjeluju libanonski premijer Fuad Siniora, europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, američka državna tajnica Condoleezza Rice i Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, a konferencijom predsjeda francuski predsjednik Jacques Chirac.

Vezane vijesti

Sirija: 14.100 žrtava

Sirija: 14.100 žrtava

Najmanje 14.115 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji otkako je sredinom ožujka izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika