26.01.2007. / 10:47

Autor: Ana Kirin

SAD

Marincu 18 godina zatvora za ubojstvo iračkih zarobljenika

22-godišnji Corey Clagett priznao je krivnju za ubojstvo s predumišljajem, pokušaj ubojstva, suučesništvo u zavjeri da se počini ubojstvo i ometanje pravde. Uz kaznu zatvoraod 18 godina, osuđen je i na plaćanje sudskih troškova i nečastan otpust iz vojske

Američki vojnik Corey Clagett osuđen je u četvrtak 25. siječnja na 18 godina zatvora na temelju priznanja krivnje za ubojstvo trojice iračkih zarobljenika u svibnju 2006. godine, tijekom napada na pobunjenički kamp kraj jezera Thar Thar, jugozapadno od Tikrita. 22-godišnji Clagett postigao je nagodbu s tužiteljem na početku suđenja pred vojnim sudom u bazi Fort Campbell, u saveznoj državi Kentucky.

Clagett je priznao krivnju za ubojstvo s predumišljajem, pokušaj ubojstva, suučesništvo u zavjeri da se počini ubojstvo i ometanje pravde. Uz kaznu zatvora, osuđen je i na plaćanje sudskih troškova i nečastan otpust iz vojske.

Ista je kazna početkom siječnja izrečena njegovu suborcu, 24-godišnjem Williamu Hunsakeru. Treći sudionik u incidentu kod Thar Thara, 21-godišnji Juston Graber osuđen je na devet mjeseci zatvora jer je utvrđeno da nije sudjelovao u prvotnom pucanju na zarobljenike, već je iz samilosti ubio jednog teško ranjenog Iračana koji je trpio bolove a više ga se nije moglo spasiti.

Prvooptuženi desetnik Raymond Girourad bit će 5. ožujka izveden pred vojni sud u Fort Campbellu, sjedištu 101. Zračno-desantne divizije.

Tijekom svog suđenja, William Hunsaker je rekao kako im je desetnik Girourad zapovijedio da ubiju zarobljenike, ali da izgleda kao da su pokušali bijeg. "Rekao nam je da im presječemo vezice na rukama, kažemo im da bježe i ustrijelimo ih. Izašao sam i naparavio upravo to", rekao je Hunsaker.

Tijekom saslušanja u Iraku u kolovozu 2006. godine, svjedoci su govorili da su vidjeli zarobljenike koji pukušavaju pobjeći u punom sprintu, i kako su zatim ustrijeljeni.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika