30.01.2007. / 10:40

Autor: Ana Kirin

ZAGREB

Sukob interesa na Veterini

Dvojica profesora Veterinarskog fakulteta Hrvoje Gomerčić i Đuro Huber te znanstvenik Instituta za primijenjenu ekologiju Goran Gužvica smatraju da je prosudbena skupina Veterina, sastavljena od četvorice profesora Veterinarskog fakulteta i jednoga člana s Hrvatskoga veterinarskog instituta, radila nekorektno, da je bila u izrazitu sukobu interesa, koji bi se, kako kažu, mogao povezati s mogućom korupcijom

Dvojica profesora Veterinarskog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Gomerčić i Đuro Huber te znanstvenik Instituta za primijenjenu ekologiju Goran Gužvica smatraju da je Prosudbena skupina za Veterinu "u sukobu interesa s elementima moguće korupcije". Nakon analize rezultata vrjednovanja 37 prosudbenih skupina koje je imenovalo Nacionalno vijeće za znanost, i koji su objavljeni na internetskim stranicama Ministarstva znanosti, kako tvrde, jedino je svih pet članova prosudbenih skupina Veterina dobilo projekte koji se nalaze na prvih pet mjesta ljestvice.

Glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Božo Pavičin izjavio je u ponedjeljak 29. siječnja da su prosudbene skupine, kao ključna tijela za prosudbu znanstvenih projekata, morale biti sastavljene od uglednih članova akademske zajednice kako bi se procjena projekata obavila na najbolji mogući način. "Kad bi se znanstvenicima koji su članovi prosudbenih skupina možebitno zabranilo prijavljivati projekte, pitanje je tko bi htio biti članom prosudbenih skupina", izjavio je, dodavši kako bi u tom slučaju u tim skupinama najvjerojatnije bili znanstvenici bez projekata, koji bi odlučivali o najboljim znanstvenicima i njihovim projektima.

Gomerčić, Huber i Gužvica upozorili su kako među 37 predsjednika prosudbenih skupina samo osmero nisu voditelji prihvaćenih znanstvenih projekata, a jedino prosudbena skupina Teologija u potpunosti nije u sukobu interesa jer ni jedan od njezinih članova nije voditelj znanstvenog projekta koji se nalazi na njihovoj rang listi prihvaćenih znanstvenih projekta.

Oni smatraju da je prosudbena skupina Veterina, sastavljena od četvorice profesora Veterinarskog fakulteta i jednoga člana s Hrvatskoga veterinarskog instituta, radila nekorektno, da je bila u izrazitu sukobu interesa, koji bi se, kako kažu, mogao povezati s mogućom korupcijom. Stoga traže da se postupak vrednovanja prosudbene skupine Veterina poništi, a skupina raspusti te osnuje nova od nezavisnih veterinarskih znanstvenika koji nemaju nikakvih interesa u vrjednovanju predloženih znanstvenih projekata i nisu uključeni u predložene projekte te da svi recenzenti budu stručnjaci iz inozemstva.

Glasnogovornik Ministarstva Pavičin rekao je da su prosudbene skupine, koje su ocjenjivale znanstvene projekte, radile prvi put, potpuno neovisno o Ministarstvu, te su svoje odluke donosile na temelju svoje stručnosti i etičnosti. Podsjetio je i da su članovi prosudbenih skupina potpisali izjavu o sprječavanju sukoba interesa, obvezavši da će se u odlučivanju o predmetima u kojima bi se mogao dogoditi sukob interesa isključiti iz odlučivanja.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika