30.01.2007. / 13:52

Autor: Nina Tomljanović

PRESUDA

Dvostrukom ubojici iz Fine 40 godina zatvora

Roditelji osuđenog i sam Dražen Dorčec šokirani su presudom jer su se nadali kazni od 20-ak godina zatvora jer smatraju da su mnogi drugi u Haagu dobili manje kazne za puno teža ubojstva

Dražen Dorčec, 33-godišnjak iz Kalinovca je u utorak 30. siječnaj u Koprivnici osuđen na 40 godina zatvora za dva teška ubojstva koja je počinio 14. listopada prošle godine u đurđevačkoj Fini, gdje je hladnokrvno smaknuo zaštitara "Sokol Marića" Miroslava Benšića i umirovljenika Ivana Matiševa. Još je dobio godinu dana za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih sredstava. Naime, kod njega je policija pronašla pištolj, automatsku pušku, bombu te više komada streljiva.

Dorčec je ostvario maksimalnu zatvorsku kaznu propisanu hrvatskim zakonima. Roditelji osuđenog, te sam Dražen Dorčec šokirani su presudom jer su se nadali kazni od 20-ak godina zatvora jer smatraju da su mnogi drugi u Haagu dobili manje kazne za puno teža ubojstva. Oni smatraju da sud nije uzeo u obzir da Dražen Dorčec do ovoga trenutka nije imao čak niti jednu prekršajnu prijavu.

Cijela rasprava nastavljena je vještačenjem psihijatra Radomira Dropca iz bjelovarske bolnice koji je kazao da je Dorčec u vrijeme izvršavanja ubojstva bio potpuno ubrojiv, te je dodao kako osuđeni ima neke patološke procjene da bi mogao patiti od prekomjernog kockanja te da možda iz toga proilaze svi njegovi postupci. Uz navedene izjave opisao ga je kao bešćutnu osobu koja ne misli o drugima i koja je spremna na sve, ali je rekao i da se takvi psihički problemi razvijaju kod djece koja su bez jednog ili oba roditelja ili ostavljena.

Dražen Dorčec je veći dio života odrastao bez oba roditelja sa bakom u Kalinovcu dok su njegovi roditelji radili u Njemačkoj. Državna odvjetnica Irma Bagarić je za Dražena Dorčeca zatražila maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog toga što je dvojici maloljetne djece uzeo oca. To je tražila i zato što ne može naći niti jednu olakotnu okolnost koja bi Dorčeca mogla zaštiti od te najstrože kazne propisane hrvatskim zakonima. Podsjetimo, Dorčec je nakon ubojstva pobjegao s plijenom od 321.700 kuna.

Vezane vijesti

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u ime Dubrovačke biskupije izrazio je duboko žaljenje zbog tragičnog događaja koji se tijekom protekle noći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika