06.02.2007. / 09:49

Autor: Stjepan Marković

SAD

Republikanci spriječili raspravu o Iraku

Američki predsjednik je u ponedjeljak predstavio prijedlog proračuna za 2007. godinu od kojega je 1/5 namijenjena za ratove u Afganistanu i Iraku

Republikanci u američkom senatu uspjeli su spriječiti raspravu o rezoluciji koja bi osudila politiku predsjednika Georga Busha u Iraku i njegov plan o slanju dodatnih 21.500 vojnika u tu zemlju. Potrebno je 60 glasova od 100 senatora da se otvori rasprava. Za prijedlog je glasalo 49 senatora dok je 47 bilo protiv prijedloga. Demokratski senatori koji su podržali prijedlog najavili su da će ponovno pokrenuti isti prijedlog, najvjerojatnije kasnije ovaj tjedan.

Pokretanje rasprave bi bio prvi konkretni potez demokrata protiv Busheve politike u Iraku nakon što su osvojili većinu zastupničkih mjesta na posljednjim izborima. Iako rasprava i njeni zaključci nemaju obvezujući karakter bilo bi to prvo suprotstavljanje politici Bijele kuće u Iraku. U deklaraciji se od Bijele kuće zahtjeva da razmotri i druge mogućnosti rješavanja krize u Iraku osim slanja dodatnih vojnika.

Harry Reid, predsjednik Senata, rekao je da republikanci koji su glasali protiv rezolucije zapravo podržavaju propalu Bushevu politiku u Iraku. Republikanac John Warner, autor deklaracije nije mogao reći koji će biti sljedeći koraci nakon što rezolucija nije prošla.

Američki predsjednik je u ponedjeljak predstavio prijedlog proračuna za 2007. godinu od kojega je 1/5 namijenjena za ratove u Afganistanu i Iraku. Proračun mora odobriti Kongres u kojemu također većinu imaju demokrati. Ovakav proračun odmah su kritizirali neki zastupnici jer u njemu se predlažu velika smanjenja izdvajanja za zdravstvo kao bi se pronašlo dovoljno novaca za američke ratove.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika