06.02.2007. / 14:18

Autor: Nina Tomljanović

SLUČAJ LORA

Vrhovni sud razmatrao žalbe na presudu u slučaju Lora

Nakon višesatnog javnog dijela sjednice na kojem su iznesene najvažnije pojedinosti sa suđenja, iz presude te žalbi branitelja i tužiteljstva, peteročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem Vesne Vrbetić povuklo se iza zatvorenih vrata kako bi donijelo odluku

U utorak, 6.veljače, Vrhovni sud razmatrao je žalbe na presudu u slučaju Lora u kojemu su osmorica bivših vojnih policajaca osuđeni na zatvorske kazne od šest do osam godina, zbog ratnih zločina nad civilima u splitskom Vojno-istražnom centru Lora 92.

Nakon višesatnog javnog dijela sjednice na kojem su iznesene najvažnije pojedinosti sa suđenja, iz presude te žalbi branitelja i tužiteljstva, peteročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem Vesne Vrbetić povuklo se iza zatvorenih vrata kako bi donijelo odluku. Presuda Vrhovnog suda javnosti će biti poznata nakon što bude upućena strankama u postupku.

Osmorica bivših vojnih policajaca osuđena su prošle godine u ožujku na ponovljenom suđenju pred splitskim Županijskim sudom na ukupno 53 godine zatvora. Prvooptuženi Tomislav Duić, nekadašnji zapovjednika Vojno-istražnog centra Lora osuđen je na osam godina zatvora, kao i drugooptuženi Tonči Vrkić. Davor Banić osuđen je na sedam, a Miljenko Bajić, Josip Bikić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić na šest godina zatvora.

Četvorica od njih, Duić, Bajić, Bikić i Bungur u bijegu su od listopada 2004. i za njima je raspisana tjeralica. Ostala četvorica nalaze u pritvoru. Branitelji optuženih u žalbama su od Vrhovnog suda zatražili oslobađajuću presudu, blaže kazne ili ukidanje prvostupanjske presude i ponovno suđenje. S druge strane zastupnik optužbe, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Petar Pulišelić zatražio je strožije kazne za optuženike.

Vezane vijesti

DORH o slučaju "Lora": Nije istina da ništa ne radimo, osmero je osuđeno

DORH o slučaju "Lora": Nije istina da ništa ne radimo, osmero je osuđeno

Državno odvjetništvo RH u povodu brojnih upita i tvrdnji kako se u svezi ratnih zločina u splitskoj vojarni "Lori" ništa ne poduzima, još jednom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika