07.02.2007. / 15:10

Autor: Nacionalova redakcija

HRVATSKA

Nevladine udruge podnijet će tužbu Europskom sudu za ljudska prava

Nevladine udruge su zaključile da je postupak sigurnosne provjere bio nezakonit i protuustavan jer nije vrijedila uredba po kojoj su sporne provjere obavljene

Sandra Benčić, aktivistkinja nevladinih udruga nad kojom je obavljena sigurnosna provjera za ulazak u članstvo Savjeta za razvoj civilnog društva, podnijet će tužbu Europskom sudu za ljudska prava. Nevladine udruge su zaključile da je postupak sigurnosne provjere bio nezakonit i protuustavan jer nije vrijedila uredba po kojoj su sporne provjere obavljene. Naime, ta uredba ne vrijedi od 30-og dana stupanja na snagu Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, koji je na snazi od sredine kolovoza prošle godine.

Predstavnici Centra za mirovne studije, GONG-a i Zelene akcije tvrde da Vlada nije ispoštovala zakonsku odredbu prema kojoj je u roku od 30 dana od usvajanja zakona trebala donijeti uredbe vezane uz unutarnje ustrojstvo sigurnosno-obavještajnih agencija i druge uredbe propisane tim zakonom. "Tajne službe već mjesecima postupaju po nevažećem propisu", naglašavaju iz nevladinih udruga i dodaju kako prema odluci Ustavnog suda iz travnja 2003., prestankom važenja zakona kao pravne osnove za donošenje drugog propisa prestaju važiti i drugi propisi doneseni u svrhu provedbe zakona, ako u novom zakonu nije drugačije određeno.

Oni osim smijenjene predstojnice vladina Ureda za udruge Jadranke Cigelj, koja je naložila sigurnosne provjere članova Savjeta, krive i Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) koja je nalog prihvatila i provela, kršeći zakon i nevažeću uredbu.
"Iako su po izbijanju afere predstavnici Vlade tvrdili da je prekršen zakon, na kraju su svi složili da nije bilo kršenja zakona kako bi zaštitili sebe jer oni dijele odgovornost", rekla je predsjednica GONG-a Suzana Jašić.

Vezane vijesti

Nevladine udruge paraziti ili štit demokracije

Nevladine udruge paraziti ili štit demokracije

Imati udrugu u Hrvatskoj može biti vrlo profitabilan posao: za 31.752 udruge, od kojih je prema procjenama samo trećina aktivna, godišnje se samo iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika