08.02.2007. / 17:08

Autor: Stjepan Marković

IRAK

Amerikanci uhitili pomoćnika iračkog ministra

Amerikanci povezuju Zamilia sa ubojstvima nekoliko vladinih dužnosnika koje su ubili šijitski militanti

U Bagdadu uhićen Hakim al-Zamili, pomoćnik iračkog ministra zdravstva, zbog sumnje da je pomagao pobunjenike. Njega se optužuje da je šijitskim militantima davao na korištenje kola hitne pomoći u kojima su prevozili oružje i eksplozive. Uz njega uhićeni su neki od njegovih tjelohranitelja.

Zamilia je pripadnik ekstremne šijitske stranke povezane sa svećenikom Moqtadom al-Sadrom. Irački i američki vojnici su opkolili njegov ured, te provalili kako bi ih pretražili. Prema riječima dopisnika agencije Associated Press nakon pretraživanja po podu ureda je razbijeno staklo, prevrnuti su kompjuteri, a na vratima ureda se može vidjeti otisak vojničke čizme.

Amerikanci povezuju Zamilia sa ubojstvima nekoliko vladinih dužnosnika koje su ubili šijitski militanti. Također ga se optužuje da je proslijedio nekoliko milijuna dolara al-Sadrovoj vojsci.

Pripadnici al-Sadrove političke stranke odmah su reagirali na uhićenja nazvavši ih provokacijama, te zatražili puštanje uhićenika iz pritvora. "Amerikanci pokušavaju isprovocirati sukob sa sadrističkim pokretom, jer kako se drugačije može tumačiti uhićenje pomoćnika ministra zdravstva bez naloga", rekao je Abdel Mahdi al-Matiri, službenik u al-Sadrovoj stranci.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika