11.02.2007. / 12:45

Autor: Ana Kirin

IZLOŽBA

Posjetitelji izložbe kao kipari

Neobična izložba "Pratijelo-glinotisci" akademskog kipara Dejana Kljuna otvorena je u četvrtak 8. veljače u zagrebačkoj Galeriji Vladimira Nazora. Kako kaže kustosica, povjesničarka umjetnosti Nadežda Elezović, rad "Pratijelo – glinotisci" jest work in progress u kojem čin otvorenja izložbe označava početak stvaralačkog čina koji tek uvjetno završava po zatvaranju prezentacije. Autor opremljen sa pet tona gline ulazi u galerijski prostor čije zidne površine postupno, za trajanja izlaganja, prekriva materijom gline i definira prostornost oko sebe. Bez unaprijed zadanog scenarija proces presvlačenja zidnih površina galerije u službi je ustanovljavanja novih pravila unutar vlastito osmišljene igre koja poziva na interakciju i stvaralačku komunikaciju autora i publike.

Sam autor o svojoj izložbi kaže: "Trenutak oblikuje prostor. Prostor je početak i kraj postojanja, a prostor je za mene istovjetan trenutku kojeg živimo. Izmjenom trenutka mijenja se i percepcija nas samih. "Pratijelo - glinotisci" sada postoje kao igra, sredstvo provođenja života, glina postaje medij komunikacije. Taj najosnovniji kiparski materijal – glinu analizirat ću kao iscjeljujuće energetsko polje utisnuto u površine galerije. Uzajamnim izmjenama utjecaja posjetilaca on mijenja smisao jer zaokružuje analogije vezane za individum, analizira i daje odgovore, liječi i biva ispunjen."

Dejan Kljun, rođen 1979. u Rijeci, 2004. godine je stekao titulu akademskog kipara. Izlagati počinje 1996. godine, a samostalno izlaže od 2003. godine. Svojim se radom uključivao na domaće i inozemne radionice, i od 2004. je voditelj radionice ”International Art Camp TARSA”. U svom radu dosljedan je raznolikosti tehnika, izražava se kroz kiparstvo, slikarstvo, fotografiju, minijature u drvu i metalu, objektne instalacije, akcije i organizacije.

Izlozba u Galeriji Vladimira Nazora otvorena je do subote, 17. veljace, a na web stranici autora svakodnevno se mogu pratiti promijene u galeriji.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika