13.02.2007. / 09:03

Autor: Ana Kirin

ITALIJA

Mesić svojom izjavom šokirao talijanski politički vrh

Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema je rekao da bi "Mesić trebao znati da se obraća predsjedniku demokratske i antifašističke Italije, koja se obračunala s fašističkom prošlošću"

Talijanski čelnici, predsjednik Giorgio Napolitano i ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema ocijenili su u ponedjeljak 12. veljače navečer potpuno neosnovanom izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je kritizirao riječi talijanskog šefa države u povodu Dana sjećanja na fojbe, prenose talijanski mediji. Sve talijanske agencije i listovi na svojim internet stranicama objavili su u ponedjeljak navečer izjavu predsjednika Mesića koji je izrazio "čuđenje" izjavom Napolitana u povodu Dana sjećanja, u kojoj je "nemoguće ne vidjeti elemente otvorenog rasizma, revizionizma i političkog revanšizma", kako je preneseno u Italiji.

Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema koji se nalazi u Bruxellesu izjavio je da je Mesićeva reakcija na govor Napolitana "potpuno neosnovana". "Takva reakcija iznenađuje i žalosti", komentirao je D'Alema, te najavio da će talijansko ministarstvo vanjskih poslova dati i službeno priopćenje. D'Alema je naglasio da bi "Mesić trebao znati da se obraća predsjedniku demokratske i antifašističke Italije, koja se obračunala s fašističkom prošlošću". Istodobno Italija osjeća potrebu kazivanja istine o nevinim talijanskim žrtvama kojih je bilo u onom tragičnom trenutku poslije Drugog svjetskog rata, iznosi D'Alema, te naglašava kako je povijesna istina preduvjet za puni proces pomirenja "što mi želimo, radi čega predlažemo da se održe i simbolički potezi o kojima se govorilo".

Quirinale, sjedište talijanskog predsjednika u Rimu, nije službeno reagirao, ali je dao do znanja da Napolitano "u cijelosti dijeli mišljenje ministra D'Aleme" glede Mesićevih riječi.

I ostali talijanski političari izrazili su solidarnost s Napolitanom. Bivši predsjednik Zastupničkog doma, čelnik oporbene Unije demokršćanskog centra Pierferdinando Casini izjavio je da je Mesić pogriješio, a doživotni senator i bivši premijer Giulio Andreotti pozvao je na prekid polemika.

Predstavnik Nacionalnog saveza Maurizio Gasparri je izjavio da je "Napolitano ispravno govorio o genocidu", a šef senatora Komunističke obnove Giovanni Russo Spena kaže kako su "fojbe bile nevjerojatna drama, ali je potrebno istraživati korijene mržnje i ubojstva civila".

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor hrvatskog veleposlanika u Rimu Tomislava Vidoševića.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika