13.02.2007. / 11:49

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA - ITALIJA

Prodi zaprepašten Mesićevom izjavom

"Stupili smo u kontakt s hrvatskim premijerom kako bismo izrazili naše ogorčenje tim apsolutno neopravdanim riječima", izjavio je talijanski premijer Romano Prodi te Mesićevu reakciju na govor što ga je Napolitano izgovorio u subotu nazvao "niskim udarcem"

Talijanski premijer Romano Prodi kontaktirao je hrvatskoga premijera Ivu Sanadera kako bi mu izrazio zaprepaštenje izjavom predsjednika Stipe Mesića o talijanskom revanšizmu, javili su u utorak talijanski mediji iz Calcutte gdje Prodi boravi u službenom posjetu. Odgovarajući na pitanje novinara Prodi je komentirao reakciju predsjednika Mesića koji je u ponedjeljak u govoru talijanskoga kolege Giorgioa Napolitana povodom Dana sjećanja na fojbe prepoznao "natruhe otvorenoga rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma".

"Stupili smo u kontakt s hrvatskim premijerom kako bismo izrazili naše ogorčenje tim apsolutno neopravdanim riječima", Prodijeve su riječi koje je prenijela talijanska novinska agencija Ansa. Prodi je Mesićevu reakciju na govor što ga je Napolitano izgovorio u subotu nazvao "niskim udarcem". To je bio "gotovo iznenadni udarac", rekao je Prodi dodavši da su te riječi "potpuno neopravdane", posebice zato što dolaze poslije "razdoblja velike suradnje između Italije i Hrvatske". Prodi je naglasio da se osobno zauzimao za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i zbog toga je još više iznenađen "jer riječi hrvatskog predsjednika ne odgovaraju duhu hrvatskog naroda".

Prema navodima talijanskih medija, talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D' Alema otkazao je za srijedu najavljeni posjet svog državnog podtajnika Vittorija Craxija Hrvatskoj.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika