13.02.2007. / 13:16

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Sanader za obnovu hrvatsko - talijanske povijesne komisije

Glasnogovornik hrvatske Vlade Ratko Maček izjavio je u utorak 13. veljače da je u redovnoj komunikaciji ureda premijera Hrvatske i Italije prenesen hrvatski prijedlog talijanskoj strani da se obnovi rad zajedničke hrvatsko-talijanske povijesne komisije koja bi istražila zločine prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Napolitano je prošlog tjedna prigodom obilježavanja Dana sjećanja na fojbe kazao kako su stradanja rezultat "barbarstva stoljeća", "slavenske krvoločne mržnje i bijesa" te "slavenske anekstionističke težnje". Predsjednik Mesić u tome je, kako je izjavio, prepoznao "natruhe otvorenoga rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma". Takva je Mesićeva izjava pak izazvala zgražanje talijanskog političkog vrha, uključujući i premijera Romana Prodija. Prodi je, prema pisanju talijanskih medija, kontaktirao hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mu izrazio svoje zaprepaštenje.

Maček je kazao da Ured hrvatskog premijera Ive Sanadera naglašava da se Osimski i Rimski sporazumi moraju poštivati te da je hrvatska strana spremna platiti svoj dio duga koji je proistekao iz sukcesije bivše SFRJ. "Oba ureda premijera su istaknula zajednički interes u razvijanju dobrosusjedskih odnosa bez pokušaja revizije povijesti", zaključio je Maček.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika