13.02.2007. / 14:00

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Vesna Škare-Ožbolt: Vlada zaostaje u reformi pravosuđa

"Od 23 reformske mjere usvojene akcijskim planom u 2005. izvršene su, i to ne u potpunosti, samo njih četiri, dok se za ostale navodi da su u tijeku", kazala je Vesna Škare-Ožbolt

Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt ocijenila je u utorak 13. veljače da Vlada zaostaje u reformi pravosuđa te da su godinu dana od njenog odlaska s čela Ministarstva pravosuđa revidirane i usporene sve ranije zacrtane reformske mjere.
"Stvara se percepcija rada, a bitni i ključni koraci koji reformu čine efikasnom se ne rješavaju", kazala je Vesna Škare-Ožbolt na konferenciji za novinare. Svojoj nasljednici na čelu Ministarstva i bivšim kolegama iz Vlade poručila je da se ne trebaju opterećivati popularnošću te da izborna godina ne može biti opravdanje za zastoj reformi.

"Od 23 reformske mjere usvojene akcijskim planom u 2005. izvršene su, i to ne u potpunosti, samo njih četiri, dok se za ostale navodi da su u tijeku", kazala je predsjednica DC-a. Vlada i resorno Ministarstvo zakazali su, kaže, u realizaciji svih ključnih ciljeva, od spajanja prekršajnih i općinskih sudova, digitalizacije, modernizacije i ažuriranja zemljišnih knjiga, do smanjenja zaostataka i osuvremenjivanja ovršnih postupaka. Kao primjer je navela da se, iako je sve trebalo biti završeno do kraja 2006. godine, gruntovni izvadak i dalje ne može dobiti i verificirati kod javnog bilježnika dok se na uknjižbu vlasništva u Zagrebu čeka 141 dan.

Vesna Škare-Ožbolt rekla je da unatoč zacrtanim ciljevima u 2006. godini nije došlo do reforme prekršajnog postupka, pravomoćne presude ne objavljuju se na portalima sudova, nema zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koji je uvjet za Europsku uniju, a zakonom nije ograničena niti mogućnost neprekidnog žaljenja na odluke suda, čime bi se ubrzali sudski postupci.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika