14.02.2007. / 12:12

Autor: Stjepan Marković

IRAK

Al-Sadr pobjegao u Iran

Irački premijer Nuri al-Maliki došao je na vlast uz pomoć stranke povezane s al-Sadrom

Muktada al- Sadr, radikalni šiitski svećenik, prebjegao je u Iran prije dva ili tri tjedna, objavili su američki vojni dužnosnici. Prema njihovim informacijama al-Sadr je pobjegao s dijelom obitelji u Teheran strahujući za vlastiti život.

Amerikanci su najavili pokretanje akcije koja bi trebala stabilizirati sigurnosnu situaciju u Bagdadu i Iraku, a al-Sadra i njegovu Mehti miliciju se smatra jednom od glavnih prepreka na tome putu. Al-Sadrova milicija za sada uglavnom držala po strani i nije se sukobljavala s Amerikancima, no optužuje ih se za sektaško nasilje. Prije nekoliko dana irački i američki vojnici upali su u urede i uhitili nekoliko al-Sadrovih ljudi koji rade u iračkim ministarstvima. Irački premijer Nuri al-Maliki došao je na vlast uz pomoć stranke povezane s al-Sadrom.

Iračke vlasti nisu potvrdile ove informacije, a u njegovom uredu se tvrdi da je na službenom putu u Nadžafu. Al-Sadr je već nekoliko puta bio u Iranu u posljednjih par godina.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika