14.02.2007. / 12:36

Autor: Ana Kirin

HNB

Hrvatski građani sve se više zadužuju

Ukupna zaduženost stanovništva u Hrvatskoj i dalje je u porastu. Prema podacima najnovije analize Hrvatske narodne banke (HNB), procijenjena zaduženost stanovništva u odnosu na BDP povećana je sa 35,9 posto na kraju 2005. na 38 posto krajem lipnja 2006. godine. Prosječna zaduženost po zaposlenom je s oko 58 tisuća kuna na kraju 2005. porasla na oko 63 tisuće kuna na kraju lipnja prošle godine, no analitičare za sada ne zabrinjavaju pokazatelji tereta otplate duga.

Osnovna kategorija zaduženosti stanovništva i dalje je dug prema poslovnim bankama, koji čini oko 96 posto ukupnog duga stanovništva, što je rezultat nastavka snažnog rasta ponude sve jeftinijih kredita poslovnih banaka. Prema zadnjim podacima HNB-a, ukupni krediti stanovništva kod banaka na kraju prosinca prošle godine iznosili su 95,7 milijardi kuna, što znači da svaki zaposleni Hrvat u prosjeku ima 67 tisuća kuna kredita.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika