15.02.2007. / 15:23

Autor: Ana Kirin

EUROPSKA KOMISIJA

EK i dalje bez komentara na Napolitanove izjave

Glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde Hansen istaknula je da u svojim izjavama u srijedu i četvrtak ni u jednom trenutku nije spominjala nikakve posljedice na hrvatski put prema EU-u

Europska komisija i dalje ne želi komentirati riječi talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana. Glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde Hansen ponovila je u četvrtak 15. veljače da su riječi hrvatskog predsjednika Stipe Mesića u polemici o talijanskim žrtavama tijekom i nakon Drugog svjetskog rata "neprimjerene". "Nemam daljnjih komentara o tom pitanju", rekla je Pia Ahrenkilde Hansen, odgovarajući na pitanje je li razlog odbijanja komentara Napolitanovih riječi u tome što Komisija ne komentira izjave predsjednika država članica EU-a.

"Ako nešto komentiramo, to radimo zato što to smatramo primjerenim i zato smo jučer komentirali onako kako smo komentirali", rekla je glasnogovornica Europske komisije. "Moj je posao da prenesem stajalište Komisije i njezina predsjednika i to je ono što sam učinila, a ako ne želim reći više od onoga što sam rekla to je zato što je to pozicija Komisije, pozicija njezina predsjednika", dodala je.

Glasnogovornica Pia Ahrenkilde Hansen je u srijedu na redovitoj konferenciji za novinare rekla da se "riječi koje je koristio hrvatski predsjednik čine neprimjerenima". Na inzistiranje novinara smatra li neprikladnima riječi poput "krvoločne mržnje", koje je koristio talijanski predsjednika Napolitano, glasnogovornica Komisije u srijedu je odgovorila: "Nemamo komentara".

Kad je na konferenciji za novinare u četvrtak upitana je li pozicija Europske komisije da su događaji tijekom i nakon Drugog svjetskog rata u Istri rezultat "rezultat krvoločnog slavenskog ekspanzionizma i plana o etničkom čišćenju", glasnogovornica je odgovorila da "Komisija ne ulazi u povijesne rasprave, niti će sada ulaziti".

Istaknula je da u svojim izjavama u srijedu i četvrtak ni u jednom trenutku nije spominjala nikakve posljedice na hrvatski put prema EU-u. "Mislim da uopće nisam govorila o bilo kakvim posljedicama", rekla je dodajući da je samo ponovila poznate kriterije da se svaka zemlja u pristupnom procesu ocjenjuje prema vlastitim zaslugama.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika