19.02.2007. / 13:00

Autor: Stjepan Marković

SRBIJA

U Srbiji se diže spomenik Tarzanu

Johnny Weissmüller, koji je glumio Tarzana osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. godine i još dvije 1928. godine u Amsterdamu

Srpsko selo Međe podignut će spomenik prvome glumcu Tarzana, Johnnyju Weissmülleru.
Naime, Weissmüller je rođen 1904. godine kao Janos Weissmüller u tom banatskom koje je bilo dio mađarskoga dijela Austro-Ugarske. Njegovi roditelj su ubrzo nakon njegovog rođenja emigrirali u Ameriku za koju je Weissmüller osvojio pet olimpijskih zlata u plivanju. Osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. godine i još dvije 1928. godine u Amsterdamu. Obarao je svjetske rekorde nevjerojatnih 67 puta i bio prvi čovjek koji je 100 metara preplivao ispod minute.
Zamjetili su ga u Hollywood i ponudili mu ulogu Tarzana što ga je dodatno proslavilo. Glumio je u 12 filmova o kralju džungle, te je na kraju potpuno poludio zbog te uloge umišljajući da je on stvarno Tarzan. Weissmüllerov glas se i dalje koristi za sinkronizaciju poznatog tarzanovog urlika, naime u kasnijim filmovima glas drugih glumaca nije sniman prilikom urilika nego j sinkroniziran Weissmüllerovim.
Mještani Međe koje se nalazi u blizini granice s Rumunjskom na ideju došli kad su vidjeli da drugo srpsko selo podiže spomenik filmskom liku Rockyju Balboi kojeg je utjelovio Sylvesteer Stallone. Weissmüllerova rodna kuća i danas postoji u Međi, a nekoliko članova njegove obitelji pokopano je na mjesnom groblju.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika