19.02.2007. / 16:58

Autor: Ana Kirin

NIGERIJA

Oteta dva Hrvata i Crnogorac

Trojica otetih muškaraca zaposlenici su tvrtke Hydrodive, registirane u glavnom gradu Nigerije Lagosu. Poslove opskrbe naftnih platformi pronašli su posredstvom pomorske agencije Mariner iz Trogira

Hrvatski državljani Renato Garma i Mate Luša oteti su u nedjelju u 23.00 sata u Nigeriji, a treća oteta osoba je državljanin Crne Gore Milan Smolović, izjavio je u ponedjeljak 19. veljače Vinko Ljubičić, načelnik Odjela poslova za koordinaciju i praćenje rada diplomatskih misija i konzularnih ureda Minstarstva vanjskih poslova.

Ranije u ponedjeljak svjetske su novinske agencije objavile informaciju da su naoružani napadači u nedjelju navečer oteli tri hrvatska državljana, zaposlena na naftnoj platformi u nigerijskom gradu Port Harcourtu. Vinko Ljubičić je u izjavi za novinare prenio obavijest hrvatskog veleposlanstva u Londonu da je Renato Garma, rođen 1978. godine, iz Krapnja, a Mate Luša, rođen 1950., iz Brodarice kod Šibenika. Dodao je kako je oteti državljenin Crne gore iz Kotora.

Trojica otetih muškaraca zaposlenici su tvrtke Hydrodive, registirane u glavnom gradu Nigerije Lagosu. Poslove opskrbe naftnih platformi oni su pronašli posredstvom pomorske agencije Mariner iz Trogira. Garma je tako zaposlen kao brodski strojar, a Luša kao mornar.

Vinko Ljubičić je rekao kako otmičari za sada nisu postavili nikakve uvjete za oslobađanje otetih radnika, te napomenuo kako su strane naftne kompanije i radnici koji rade za njih česta meta napada oružanih skupina. Istaknuo je i kako vjeruje da je cilj otmičara upravo dobivanje otkupnine.

«Hrvatsko veleposlanstvo u Londonu u kontaktu je s brodovlasnikom, a isto tako uspostavljen je kontakt i s veleposlanstvom Nigerije u Kairu koje je obećalo pružiti svu potrebnu pomoć», izjavio je Ljubičić.

Hrvatski radnici već su bili mete otmica u Nigeriji. U prosincu 2004. godine otet je hrvatski inženjer Ivan Roso, koji je tada radio za Seabulk, kooperantsku tvrtku koja radi za naftni div Royal/Dutch Shell. Nakon tri dana otmičari su ga pustili na slobodu.

Vezane vijesti

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Spasilačke službe nisu pronašle ni jednu preživjelu osobu iz nigerijskog putničkog zrakoplova sa 153 putnika koji se u nedjelju srušio na stambenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika