20.02.2007. / 18:02

Autor: Ana Kirin

ITALIJA - HRVATSKA

Mesić: Spor s Italijom završen

Odgovarajući na pitanje novinarke litavske televizije o korijenima hrvatsko-talijanske diplomatske polemike Mesić je rekao da su se nakon Drugog svjetskog rata dogodili zločini nad Talijanima koje nitko u Hrvatskoj ne negira

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u utorak 20. veljače da je spor s Italijom završen diplomatskom komunikacijom između ureda dvojice predsjednika, i Hrvatska je tim putem dobila odgovore koje je tražila i s kojima je zadovoljna. "Mi smo tijekom toga spora dobili očitovanje koje smo tražili i iz kojega su posebno bitne tri stvari. Prvo, međudržavni sporazumi (Pariški, Rimski, Osimski) neće se dirati. Drugo, kako su Talijani rekli, izraz krvoločni Slaveni nije se odnosio na Hrvatsku i treće, Italija će i dalje podržavati put Hrvatske u EU", kazao je predsjednik Mesić, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Litvi. Naglasio je da je spor s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom time završen.

Odgovarajući na pitanje novinarke litavske televizije o korijenima hrvatsko-talijanske diplomatske polemike Mesić je rekao da su se nakon Drugog svjetskog rata dogodili zločini nad Talijanima koje nitko u Hrvatskoj ne negira. Međutim, smatra Mesić, "ako se spominju jedni zločini, moraju se spomenuti i drugi - talijanski faštistički logori u Hrvatskoj, strijeljanja, okupacija, prisilna talijanizacija," koji su također povijesna činjenica.

Posjet Litvi Stjepan Mesić je u utorak započeo sastankom s litavskim predsjednikom Adamkusom a u srijedu će se sastati i s predsjednikom litavskog parlamenta Viktorasom Muntianasom i s premijerom Gediminasom Kirkilasom.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika