22.02.2007. / 09:26

Autor: Ana Kirin

ITALIJA

Nakon Prodijeve ostavke dogovori o novom sastavu vlade

Vlada lijevog centra s Prodijem na čelu srušena je u Senatu, kada joj svoje glasove nisu dala dvojica komunista, koji se ne slažu s vanjskom politikom ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme

Talijanski premijer Romano Prodi podnio je ostavku u srijedu 21. veljače, nakon što su senatori na sjednici Senata uskratili vladi potporu za njenu vanjsku politiku. Predsjednik Giorgio Napolitano uvjetno je prihvatio Prodijevu ostavku i najavio kako će se u četvrtak početi dogovarati sa strankama o sastavu nove vlade.

Vlada lijevog centra s Prodijem na čelu srušena je u Senatu, kada joj svoje glasove nisu dala dvojica komunista, koji se ne slažu s vanjskom politikom ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme. Tako je vlada na sjednici Senata dobila 158 od potrebnih 160 glasova podrške njezinoj vanjskoj politici, i to zbog neslaganja oko pitanja rata u Afganistanu i odnosa s američkom vojskom.

U utorak 20. veljače ministar D'Alema je upozorio da ako vlada padne u Senatu, to znači da više nema potrebnu većinu i da treba sazvati prijevremene izbore.

S tijesnom većinom u Senatu vlada lijevog centra je cijelo vrijeme bila na rubu pada. O konzultacijama sa strankama koje će ovih dana voditi talijanski predsjednik, ovisi hoće li Prodi ponovno dobiti mandat ili će se ići na nove izbore. Očekuje se da će oporbeni desni centar bivšeg premijera Silvija Berlusconija zatražiti raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika