22.02.2007. / 14:19

Autor: Nacionalova redakcija

HRVATSKA

Zagorec i dalje u bijegu

Bivšeg pomoćnika ministra obrane ovlaštenog za kupnju oružja i opreme sumnjiči se da je prisvojio neutvrđenu količinu dragog kamenja koju mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao garanciju za preuzetih pet milijuna američkih dolara od Ministarstva obrane.

Potraga za Zagorcem na području Hrvatske za sada je bezuspješna te je na sudskim organima da donesu odluku kada će se raspisati i međunarodna tjeralica, izjavio je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

Protiv Zagorca županijsko državno odvjetništvo zatražilo je pokretanje istrage i njegovo pritvaranje zbog opasnosti od bijega, utjecaj na svjedoke i teških okolnosti kaznenog djela. O tim zahtjevima odlučiti će istražna sutkinja Erna Dražančić, no, prije toga ona bi trebala saslušati osumnjičenog, što u slučaju 44-godišnjeg Zagorca za sada nije moguće jer je nedostupan.

Prije odluke o pokretanju istrage, prema Zakonu o kaznenom postupku, u pravilu sudac mora saslušati osumnjičenog, a izuzetak je moguć jedino ako postoji opasnost od odgode, kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Devčić smatra kako je prerano za zaključiti da u njegovom slučaju postoji ta opasnost s obzirom da je istražni zahtjev protiv Zagorca podnesen u srijedu, 21.veljače.

Stoga će istražna sutkinja najvjerojatnije redovnim putem pozvati osumnjičenog na saslušanje, a tek ako se on ne odazove u obzir dolazi pokretanje istrage i bez njegova ispitivanja.

Osim Zagorca, novinarima je za izjavu od srijede, 21.veljače nedostupan i njegov odvjetnik Krešimir Krsnik.

Bivšeg pomoćnika ministra obrane ovlaštenog za kupnju oružja i opreme sumnjiči se da je prisvojio neutvrđenu količinu dragog kamenja koju mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao garanciju za preuzetih pet milijuna američkih dolara od Ministarstva obrane. Tim je novcem trgovac oružjem za Hrvatsku trebao kupiti raketni sustav S-300.

Priča o torbama s draguljima izašla je u javnost lani tijekom suđenja Hrvoju Petraču za otmicu Zagorčeva sina. Tada je svjedokinja Snježana Šiprah, bivša Zagorčeva tajnica potvrdila da je njezin šef od trgovca oružjem Josef Rothaichner preuzeo dvije torbe dragulja koje je odlazeći s dužnosti 2000. godine odnio iz sefa u MORH-u.

I Petrač je na suđenju izjavio da ga je Zagorec pitao može li prodati drago kamenje vrijedno 17 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Zagorec je te optužbe odbacio, no državno odvjetništvo i policija odmah su pokrenuli predistragu koja je završila u srijedu, 21.veljače podizanjem kaznene prijave i istražnim zahtjevom kojim se Zagorec tereti za zluporabu položaja i ovlasti.

Petračev branitelj Anto Nobilo kazao je da istraga protiv Zagorca "ništa ne znači" za slučaj njegova branjenika, nepravomoćno osuđenog na šest godina zatvora zbog otmice. U tom predmetu pokrenuta istraga ništa ne znači, no kao građanin zadovoljan sam što se počelo s hvatanjem ratnih profitera, rekao je Nobilo.

Žalosno je da je Petrač kojega prozivaju kao nekakvog šefa organiziranog kriminala morao pokrenuti tužiteljstvo da krene u raščišćavanje kriminala, zaključio je Nobilo te je ocijenio kako i ovaj događaj pokazuje da je Hrvatska ''država apsurda'' .

Vezane vijesti

Petrač se vraća u zatvor?

Petrač se vraća u zatvor?

Sudac izvršenja kazni zagrebačkoga Županijskog suda u četvrtak će odlučiti hoće li Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika