22.02.2007. / 16:58

Autor: Stjepan Marković

HRVATSKA

Nogometni klubovi od 2008. dionička društva

Prema očekivanjima Hajduk bi trebao biti prvi klub koji će postati dioničko društvo

Nogometni klubovi bi mogli postati dionička društva 2008. godine, objavio je Poslovni dnevnik. Ove procijene se baziraju na činjenici da je u četvrtak 22. veljače bio zadnji rok za registriranje profesionalnih sportskih klubova. Profesionalnim sportskim klubom smatra se onaj klub koji ima barem 50 posto sportaša s profesionalnim ugovorom. Oni koji ispunjavaju uvjete za pokretanje stečaja obavezno se moraju preoblikovati i ubuduće umjesto kao udruge građana funkcionirati kao sportska dionička društva. Ostali mogu odlučiti hoće li ostati udruge građana ili će iskoristiti predviđene mogućnosti za preoblikovanje u dioničko društvo.

Prema očekivanjima Hajduk bi trebao biti prvi klub koji će postati dioničko društvo. Predsjednik Hajduka Branko Grgić u nekoliko je navrata najavio da će Hajduk postati d.d. na što je prisiljen i po zakonskim odredbama jer mu je zbog dugova prema vjerovnicima već godinama blokiran račun. Hajduk trenutno posluje preko tvrtke Hajduk Siro Sport. Ovakvim poslovanjem Hajduk se nalazi u sivoj zoni iz koje želi izaći jer je prošle godine dobro poslovao i završio s 22 milijuna kuna plusa. Najveći dioničar Hajduka bi trebao biti grad Split nakon što država prebaci svoja potraživanja na grad, također će se sva ostala potraživanja prebaciti u dioničke udjele. Slična je situacija u Osijeku koji zbog dugova često završava s blokiranim računom. Prelazak u dioničko društvo također su najavili Šibenik i Kamen Ingrad. NK Zagreb se već godinu dana dvoumi oko svog budućeg statusa. Dinamo, iako najveći dužnik, najavljuje da će dobro razmisliti prilikom donošenja ove odluke.

Novi način kojim bi trebao funkcionirati nogomet u Hrvatskoj uspoređuje se sa Španjolskom, koja je sličnim zakonom preoblikovala 68 nogometnih i 32 košarkaška kluba u dionička društva. Gradovi bi prema novom zakonu mogli financirati klubove, no za razliku do sada novac ne bi davali udrugama građana nego dioničkim društvima.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika