24.02.2007. / 11:29

Autor: Martina Zeković

BEČ

Nakon tri dana pregovora nema kompromisa između albanske i srpske strane

Što se tiče imovine na Kosovu, Priština se slaže da imovina treba pripasti Kosovu, dok Beograd tvrdi da su mnoge pravne osobe iz Srbije imale imovinu upravo na Kosovu pa bi im se to trebalo vratiti u posjed ili ih obeštetiti

Kompromisa između albanske i srpske strane nakon tri dana pregovora u Beču i dalje nema. Najviše se diskutiralo o međunarodnom dugu Kosova, ali i o imovini. Kosovska strana je u petak izašla s amandmanom koji se ne pominje u prijedlogu statusa, a zahtjev je povezan sa međunarodnim dugom Srbije, tj. Kosova. "Izrazili smo spremnost Kosova da otplati svoj dio međunarodnog duga. Ali, uskladu s tim, također snažno zahtjevamo uključenje amandmana koji omogućava Kosovu da dobije određeni dio međunarodne imovine", izjavio je Skender Hiseni, član prištinskog pregovaračkog tima. Za Beograd je neprihvaljivo da se vanjski dug rješava po principu sukcesije, kao što je predložio Ahtisaari, a albanska strana podržala. Srpski tim stoga je predložio načela koja bi razdvojila lociran i nelociran dug.

Raspravljalo se i o obvezama Kosova i Metohije prema budžetu Srbije. "Naš amandman kaže da će cjelokupan vanjski dug Srbije koji se odnosi na Kosovo i Metohiju biti plaćen budžetu Republike Srbije i to glavnica koja je plaćena, kamata koja je plaćena, kao i oportunitetni trošak svega toga. Mi tražimo da na ta sredstva dobijemo onu kamatu koju dobijamo na plasmane naših deviznih rezervi", izjavio je član srpskog tima Boris Begović.

Što se tiče imovine na Kosovu, Priština se slaže da imovina treba pripasti Kosovu, dok Beograd tvrdi da su mnoge pravne osobe iz Srbije imale imovinu upravo na Kosovu pa bi im se to trebalo vratiti u posjed ili ih obeštetiti. Pregovaračima ostaju još četiri dana za bilo kakav dogovor. Ponovni početak pregovora zakazan je za utorak kada će se raspravljati o decentralizaciji na Kosovu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika