Objavljeno u Nacionalu br. 589, 2007-02-27

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Novo uvlačenje Srbiji

Bilo me je sram kada sam prošloga tjedna u Baginu “Otvorenom” gledao kako u Haagu ispituju Ivana Čermaka. Sudac duže, neuredne kose, pun prezira, niti se ne trudeći da baci pogled prema optuženiku, prekidao je Čermaka kao da se radi o zadnjem balavcu. Svima koji znaju Čermaka poznata je njegova pristojnost. Prema nepodšišanom sucu bio je iznimno pristojan, a ovaj mu je to vratio takvom količinom bahatosti i arogancije, kao da razgovara sa stokom a ne s ljudskim bićem. A sve samo da se utvrdi je li Čermak bio 500 metara dalje od svoje kuće nego što je trebao biti, ili je bio na ručku na kojem nije trebao biti. Hrpa gluposti... No lako je Haagu nad Hrvatima trenirati strogoću. Neka to pokuša napraviti nad Srbima!

Cijeli svijet, a posebno “poštena” Europa, natječe se u tome tko će se više uvući Srbima u onu stvar. U pitanju je Kosovo, preko kojega Beograd ponovo, kao što je to 90-ih činio s Jugoslavijom, ucjenjuje Zapad. Uoči prošlih parlamentarnih izbora u Srbiji nije se moglo živjeti od obzirnosti Haaga i Europe prema Beogradu. Samo da se ne bi pomoglo nacionalistima da dođu na vlast. Bilo je vidljivo iz aviona da nacionalisti Tome Nikolića, odnosno Vojislava Šešelja, mole Boga da ne osvoje vlast te da u svome mandatu daju Kosovu neovisnost. Svima je osim Zapadu jasno da Srbija nema kamo i da se samo daljnjim, pojačanim pritiskom na Beograd može postići stabilan mir na ovim prostorima. Kada Srbija osjeti popuštanje, kao što je 90-ih Milošević osjetio popuštanje pritiska Europe i SAD-a, tada dolazi do rusvaja koji će se teško ponovo zaustaviti.

Obrazac takvog ponašanja plastično je demonstrirao i Međunarodni sud pravde u Haagu, koji je kao i njegov mlađi brat ICTY potpuno popustio zbog “viših” interesa prema Srbiji. Kakva je to glupost da je u BiH napravljen samo djelomični genocid? Genocid je bio “samo” na području Srebrenice, gdje je masakrirano “samo” 8000 ljudi! Koje li dvoličnosti! Zbog “Oluje” i 180 ubijenih, što je također katastrofa, cijelu akciju Haag je proglasio zločinačkim pothvatom, a cijelo državno vodstvo na čelu s Tuđmanom proglašeno je “zločinačkom organizacijom”. Istodobno Srbija nema nikakve veze sa Srebrenicom, odnosno s odgovornima za pokolj u Srebrenici. Da se postavi samo jedno jednostavno pitanje - pa gdje je i od koga za vrijeme Srebrenice primao plaću Ratko Mladić? Međunarodni sud pravde, koji bi bilo bolje da se preimenuje u Međunarodni sud nepravde, utvrdio je da nema dokaza o povezanosti Beograda i Pala u vrijeme krvoprolića u Srebrenici. Nevjerojatno koje je to uvlačenje i miješanje politike u pravosuđe. Pa ta bijedna Republika Srpska bez pomoći Beograda ne bi preživjela tih godina niti tri dana a kamoli tri godine rata. I tu činjenicu znaju svi u međunarodnoj zajednici, samo se rade blesavi zato što im tako odgovara. Moto “Ne treba ljutiti Srbiju” doveo je do nekoliko ratova na ovim područjima a da međunarodna zajednica nije ništa shvatila. Bojim se da će opet doći do rata, a da opet ti bjelosvjetski birokrati koji su postali nedodirljiva, bogata i moćna kasta ništa neće shvatiti.

Nakon zadnjih poteza haaških sudova jasno je zašto su trebale biti podizane optužnice i protiv hrvatskih generala. Trebalo je udobrovoljiti srpsku stranu, izjednačiti krivicu između Zagreba i Beograda, kako bi se moglo nastaviti s njima trgovati. U redu, neka Europa s Beogradom trguje koliko želi, samo je problem kada to rade preko naših leđa, odnosno preka leđa trojice generala. Kada ste zadnji put čuli da je netko iz Europe postavio pitanje izručenja Karadžića i Mladića? Čak je i Carli Del Ponte to postalo glupo govoriti jer je shvatila da nitko nema niti želje niti volje da radi bilo kakav pritisak na Srbiju. A na drugoj strani se prema Ivanu Čermaku jedan neugledni sudac iz tko zna koje zemlje, koji nema pojma o Hrvatskoj, odnosi kao prema šmrkavcu kojega su uhvatili kako krade trešnje u susjedovu dvorištu. Tako nama Hrvatima i treba. Očito bez gospodara ne možemo.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika