27.02.2007. / 10:05

Autor: Ana Kirin

BiH

Bosanskohercegovački mediji o presudi ICJ-a

Presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) u ponedjeljak 26. veljače po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore izazvala je podjelu u bosanskohercegovačkoj javnosti, čemu su dokaz i oprečne reakcije u medijima u BiH u utorak 27. veljače. Sudeći po njima, različite interpretacije presude mogle bi biti povodom novih političkih sukobljavanja.

Sarajevsko "Oslobođenje" i banjalučke "Nezavisne novine" na svojim su naslovnicama objavili kako je ICJ presudio da Srbija nije odgovorna za genocid. No najtiražniji bosanskohercegovački dnevni list, sarajevski "Dnevni avaz" istaknuo je da Srbija kriva jer nije spriječila genocid. Na naslovnici banjalučkog "Glasa Srpske", koji održava stajališta entitetske vlade, našla se tvrdnja kako je "Presuđeno po istini".

Nezadovoljstvo presudom moglo se iščitati iz novinskih komentara kako se od ovakve međunarodne zajednice drugo nije ni moglo očekivati. Glavni urednik "Dnevnog avaza" Sejad Lučkin tako piše da je ICJ "međunarodna institucija i od nje se i očekivala neodlučna i neprecizna presuda prema kojoj će i vuk biti sit i ovce na broju, baš kao što je to i politika Ujedinjenih naroda". Povijesnu važnost presude Lučkin ipak vidi u tome što je potvrdila kako je nad jednim narodnom počinjen genocid. On smatra kako iz toga slijedi da presuda mora otvoriti i nove procese u BiH.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u ponedjeljak je na presudu reagirao pozivom da se sada, kroz donošenje novog ustava, ponište rezultati počinjenog genocida. Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske to je prepoznao kao prijetnju novim pritiscima za ukidanje ovog entiteta. "Mi to nećemo dopustiti", rekao je Dodik.

Prepoznavši u tome opasnost od novih sukoba, u komentaru u "Nezavisnim novinama" glavni urednik tog lista Dragan Jerinić upozorio je kako bi to bilo najgore što se sada može napraviti. "(Političari) svojim izjavama i ponašanjem moraju iskreno pristupiti procesu pomirenja... i konačno, 11 godina nakon Daytona, u glavama staviti točku na rat", napisao je Jerinić.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika