01.03.2007. / 12:39

Autor: Stjepan Marković

SRBIJA

Tadić predložio deklaraciju koja osuđuje srpske zločine

Predsjednik Srbije Boris Tadić, predložio je donošenje deklaracije kojom bi se osudili zločini u Srebrenici, a postoje najave da bi službeni Beograd mogao priznati i postojanje zločina u Hrvatskoj.

Pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, Radoslav Stojanović pozdravio je mogućnost izvan sudske nagodbe između Srbije i Hrvatske što bi dovelo do povlačenja tužbe pred Međunarodnim sudom u Haagu, javlja B92. "Ima tu stvari koje ne možemo odmah učiniti, trebamo se prethodno sporazumjeti o čemu ćemo pregovarati, pa onda to učiniti. Prema mojemu mišljenju, nema nikakvih prepreka, pa iako nije na meni da odlučim o tome, ja ću to predložiti. Vidjet ćemo kako će završiti, ali te sporove trebamo skinuti, završiti, priznati činjenicu da su učinjeni zločini kojih se trebamo stidjeti, a ne braniti se da ih nismo učinili", rekao je Stojanović.

Stojanović je također prokomentirao odluku Haaškog suda o tužbi BiH protiv Srbije rekavši da presuda dodatno obvezuje Srbiju na suradnju sa sudom i izručivanje osumnjičenika. "Ta presuda pojačava obvezu Srbije u smislu da ste do sada imali političke pritiske raznih međunarodnih organizacija i organa, a sada imate presudu po kojoj ste obavezni postupiti, tj. surađivati s Haaškim tribunalom", rekao je Stojanović. On tvrdi da Srbija nije obvezatna donijeti deklaraciju koja bi osudila zločine u Srebrenici koju sada predlažu neki političari. Predsjednik Srbije Boris Tadić, predložio je donošenje deklaracije kojom bi se osudili zločini u Srebrenici, a postoje najave da bi službeni Beograd mogao priznati i postojanje zločina u Hrvatskoj. Tadićev ured također se slaže s mišljenjem Stojanovića da Srbija nije obavezna donijeti deklaraciju, no smatra da bi to bio moralni čin koji bi pomogao srpskom društvu i državi da se distanciraju od "jednog užasnog zločina" koji je pred Međunarodnim sudom pravde okarakteriziran kao genocid.

Predstavnici Liberalno-demokratske stranke, Građanskog saveza Srbije i Socijaldemokratske unije zahtijevaju od Skupštine Srbije da donese deklaraciju koja osuđuje zločine u Srebrenici, navodeći da Srbiju na to obvezuje sudska presuda. Srpski liberali najavili su početak kampanje i prikupljanje potpisa građana kako bi se njihov prijedlog Deklaracije našao na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Međunarodni sud pravde je u ponedjeljak 26. veljače donio presudu u koji se Srbiju oslobađa krivnje za genocid u BiH, ali se tvrdi da nije dovoljno učinila da ga se spriječi. Sud je pozvao Srbiju da izruči krivce kako bi oni mogli biti kažnjeni. Ova presuda također je umanjila mogućnost Hrvatske da dobije presudu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika