02.03.2007. / 17:59

Autor: Stjepan Marković

ZAGREB

Predsjedništvo BiH odbacilo mogućnost izdvajanja RS

Predsjednik Stjepan Mesić primio je u petak 2. ožujka članove predsjedništva Harisa Silajdžića i Željka Komšića i predsjedavajućeg Nebojšu Radmanovića. S članovima predsjedništva Mesić je razgovarao o otvorenim pitanjima između dvije zemlje, poput pitanja granica, luke Ploče i imovine. Obije strane su istaknule da ta otvorena pitanja koja su rješiva ne bi trebala našetati ukupno dobrim odnosima. Radmanović također je najavio da će se o tim pitanjima više razgovarati u subotu na sjednici Međudržavnog vijeća RH i BiH, ali i u predstojećoj suradnji i radu Vlade RH i Savjeta ministara BiH.

Jedna od tema razgovora je bio položaj Hrvata u BiH, o čemu je predsjednik Mesić rekao da je Hrvatska zainteresirana za uvjete života tamošnjih Hrvata, te da će im pomagati, ali da je njihova domovina Bosna i Hercegovina. Mesić je naglasi da će Hrvatska nastaviti podupirati stabilnost BiH i njezinu unutrašnju koheziju, te se zalagati za konstitutivnost svih triju naroda. Osvrnuo se i na Daytonske sporazume koji su, kako je rekao, bili "osnova za postizanje prekida rata u BiH", ali da "Hrvatska nije pobornik pozicije koja taj sporazum pretvara u dogmu".
Predsjedavajući predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da se svi u BiH slažu oko budućnosti Kosova koje se treba rješavati pregovorima uz pomoć međunarodne zajednice. Na pitanje o mogućem referendumu o odcijepljenu Republike Srpske ukoliko se Kosovo osamostali od Srbije Radmanović je još jedanput ponovio da je sudbina Kosova stvar dogovara Srba i Albanca, te je izrazio nadu da se "neće dogoditi presedan koji bi pokrenuo lavinu pitanja, ali ne u BiH kako se stalno ponavlja, već šire u Europi".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika