04.03.2007. / 12:55

Autor: Ana Kirin

DOKUMENTARNI FILM

Pobjednici trećeg ZagrebDoxa

U subotu, 3. ožujka navečer, u zagrebačkom Studentskom centru dodijeljene su nagrade najboljim dokumentarcima iz konkurencije trećeg ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma, koji je počeo 26. veljače.

Nagradu Veliki pečat za najbolji film međunarodne konkurencije dobio je "Civil status" već nagrađivane mlade ruske redateljice Aline Rudnickaje. Kadrovima u crno-bijelom kontrastu u svom filmu redateljica otkriva svijet Biroa za savjetovanje građana i emotivna stanja njegovih posjtitelja i zaposlenika. Žiri ZagrebDoxa smatra da ovaj film pokazuje zašto su dokumentarni filmovi danas popularni. "To je pravi dokumentarac koji daje jasan uvid u društvo, na ironičan, ali topao i blizak način. Film kombinira kreativnost, humanost i poseban način humora," stoji u priopćenju festivala povodom dodjele nagrada. Posebna priznanja u međunarodnoj konkurenciji dobili su armenski film "A story of people in war and peace" i finski "No man is an island".

U regionalnoj konkurenciji Veliki pečat za najbolji film odnio je srpski redatelj Želimir Žilnik sa svojim filmom "Evropa preko plota". U njemu se cenzurirani i napadani redatelj bavi učincima Šengenskog sporazuma na mađarsko-srpskoj granici od ljeta 2004. do proljeća 2005. godine. Srpski trgovci i seljaci govore o svojim iskustvima, o svom životu i radu. Prema ocjeni žirija, autor priču vodi sigurnom dramaturgijom unoseći elemente igranog, koji su tako vješto utkani u dokumentarnu bazu filma da ih gotovo i ne razlikujemo. Posebna priznanja u regionalnoj konkurenciji žiri ZagrebDoxa dodijelio je njemačko-rumunjskom filmu "Village of socks", srpskom "Nacionalnom parku", hrvatskom "Posljednjiem autohtonom Petroviću" i "Makedonskom snu: Djevojčica i njezina harmonika", filmu iz Makedonije.

Dodijeljena je također i nagrada Mali pečat, za najbolji film autora ili autorice do 30 godina starosti. U toj je kategoriji nagrađena mlada slovenska redateljica Petra Seliškar za svoj dokumentarac "The grandmothers of revolution". Žiri je ocijenio da njen film "ostvaruje vrlo visoke profesionalne kriterije svojom tematskom i izvedbenom suvremenošću te vještim balansiranjem između klasičnog dokumentarnog i autorskog intimnog pristupa". Priča je to, inače, o obiteljima podijeljenima između Europe i Južne Amerike, te vrijednostima i vjerovanjima u različite političke ideologije.

Projekcije svih nagrađenih filmova održat će se posljednjeg dana festivala, u nedjelju 4. ožujka u 17 sati.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika