09.03.2007. / 16:23

Autor: Ana Kirin

SRBIJA

Građanima Srbije nezavisnost Kosova neprihvatljiva

Prema najnovijem istraživanju, provedenom od 18. do 25. veljače na uzorku od tisuću punoljetnih građana Srbije, njih gotovo 90 posto smatra da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva, ali 70 posto ih misli i da je sadašnje stanje na Kosovu neodrživo.

Rezultati istraživanja agencije Medium Gallup, koje je u petak 9. ožujka prenio beogradski dnevni list Blic, pokazuju da 58 posto ispitanih ne prihvaća podjelu Kosova, dok bi ih se 42 posto složilo s takvim rješenjem. Najviši stupanj autonomije Kosova prihvatilo bi 87 posto ispitanih, a toj ideji protivi se 13 posto anketiranih.

Najžešći protivnici nezavisnosti Kosova su simpatizeri koalicije Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i Nove Srbije Velimira Ilića, i to njih 96 posto, te Srpske radikalne stranke sa 95 posto ispitanika. Među biračima stranke G17 Plus Mlađana Dinkića, 86 posto ih se protivi nezavisnosti Kosova, kao i 80 posto pristaša Demokratske stranke Borisa Tadića. S druge strane, čak 56 posto birača Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića podržava nezavisnost Kosova, a protivi joj se 44 posto njih.

Biračko tijelo se nakon parlamentarnih izbora 21. siječnja jasno opredijelilo za europske integracije, pa u rezultatima istraživanja stoji da je 82 posto anketiranih tome pružilo podršku, a protiv je bilo samo 11 posto. Skoro dvije trećine anketiranih podržava i članstvo u Partnerstvu za mir. Polovica anketiranih protivi se članstvu u NATO-u, koje podržava tek trećina ispitanika.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika