12.03.2007. / 13:06

Autor: Ana Kirin

PRIŠTINA

Sastanak hrvatskih i kosovskih gospodarstvenika

Izaslanstvo od 80 hrvatskih gospodarstvenika predvođeno ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Brankom Vukelićem sudjeluje u ponedjeljak 12. ožujka na Gospodarskom forumu hrvatskih i kosovskih gospodarstvenika u Prištini, zajedno s gotovo stotinu gospodarstvenika s Kosova. Cilj takvog susreta je utvrđivanje poslovnih interesa i sklapanje novih poslova.

Tijekom jednodnevnog posjeta Kosovu ministar Vukelić će održati niz važnih sastanaka na kojima će izraziti želju hrvatske strane da se dodatno intenziviraju gospodarski odnosi te poveća učešće hrvatskih tvrtki u obnovi i razvoju Kosova, stoji u priopćenju Ministarstva gospodrastva. Među ostalim, Vukelić će se sastati s predsjednikom Vlade Kosova Agimom Cekuom, voditeljem UNMIK-a za ekonomiju Andreasom Wittkowskyjem te s ministrom trgovine i industrije Kosova Bujarom Dugollijem.

Prema podacima Statističkog zavoda Kosova, ukupna robna razmjena Hrvatske s Kosovom u 2006. godini iznosila je oko 33,4 milijuna eura, pri čemu je hrvatski izvoz bio 32,2 milijuna eura, a uvoz s Kosova 1,1 milijun eura. Ti podaci upućuju na porast ukupne robne razmjene Hrvatske i Kosova za 13,14 posto.

Najveći dio, oko 42 posto hrvatskog izvoza na Kosovo čine poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, i to hrana, cigarete, piće, mlijeko, žitarice i drugo. Što se tiče industrijskih proizvoda, najvažnije mjesto zauzimaju sapuni, električni strojevi, farmaceutski proizvodi, strojevi i uređaji. Za sada se među izvoznicima ističu tvrtke TDR, Podravka, Saponia, Kvasac, Ina, Končar, Pliva itd.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika