19.03.2007. / 17:10

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Djeci nije mjesto u politici

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić uputila je u ponedjeljak 19. ožujka priopćenje medijima u kojem je pozvala političke stranke da u svoje političko djelovanje, posebice u predizborno vrijeme, ni na koji način ne uključuju djecu. Bila je to reakcija pravobraniteljice za djecu na stranački skup HDZ-a održan u subotu 17. ožujka u Benkovcu, na koji je dovedeno stotinjak djece vrtićke dobi.

Pravobraniteljica je u svom priopćenju upozorila da djeca nisu glasači niti mnoga od njih mogu procijeniti vrstu utjecaja i imati kritički odnos prema njemu. Stoga, naglasila je, kako instrumentalizacija djece, te njihovo pasivno prikazivanje kako bi se postigli politički ciljevi, ne bi trebalo biti uobičajeno sredstvo političke komunikacije.

U priopćenju se također ističe da se prisutnost djece na predizbornom skupu, a samim time i mogućnost njihove manipulacije, može izbjeći pažljivijim promišljanjem. Pravobraniteljica je pozvala stranke da ponajprije vode računa o najboljem interesu djeteta, kao vodećem načelu kojeg su se svi obvezni pridržavati. Pozvala ih je i da u svojim političkim programima posebnu pozornost posvete djeci, ugrađujući konkretne načine i uvjete ostvarivanja njihovih prava, interesa i dobrobiti.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika